Berita UtamaPendapat

Riba dicerca dalam al-Quran kerana satu kezaliman, penindasan

Ia ubah manusia kepada seorang terpenjara serta dibelenggu kebebasan

HAKIKAT sebenar yang menyebabkan riba’ itu dicerca dalam al-Quran ialah kerana ianya adalah sebuah kezaliman dan penindasan.

Ia mengubah seorang manusia yang dilahirkan bebas daripada sebarang bentuk kehinaan dan tekanan daripada sesama makhluk, kepada seorang manusia yang terpenjara dan dibelenggu oleh rantai yang meragut kebebasan jiwanya untuk menjadi seorang manusia yang sempurna.

Bukankah itu satu jenayah yang luar biasa dahsyatnya terhadap kemanusiaan? Kehidupan dan kebebasan diragut oleh cemeti dan rantai penindasan, maka natijahnya ialah terbunuhnya kemanusiaan.

Tidak hairan seruan yang diletakkan oleh Allah s.w.t sendiri kepada riba’ ini ialah ia mesti diperangi. Apa makna perang? Semua orang boleh memahaminya. Perang ertinya menundukkan dan menghapuskan.

Semua hakikat ini merupakan roh yang sepatutnya mewarnai perspektif dan tindak balas umat Islam terhadap sesiapa yang mendokong dan menjalankan jenayah penindasan manusia melalui riba’.

Syed Ahmad Israa’ Syed Ibrahim
Ketua Pegawai Eksekutif IRIS Institute (IRIS)

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis. Ia tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), mahupun Ismaweb.net.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button