Berita Utama

KDN tambah baik pagar sempadan Malaysia-Thailand

Kawasan pagar sempadan juga ada CCTV, kata Hamzah

PADANG BESAR, 10 Ramadan 1441H, Ahad – Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menambah baik pagar sempadan Malaysia-Thailand, dari semasa ke semasa pada masa hadapan.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, pagar sempadan yang sedia ada adalah sepanjang 110 kilometer (km), manakala panjang keseluruhan sempadan Malaysia-Thailand sejauh 662km.

“Dalam keadaan sekarang masih jauh perjalanan kita untuk membina pagar sempadan dengan sempurna, dan KDN berhasrat untuk menambah baik dan memperkemaskan pagar sempadan pada masa hadapan,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau yang dalam lawatan kerja ke Perlis turut mengadakan lawatan ke kawasan pagar sempadan, di Padang Besar.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai penggunaan dron di kawasan sempadan Hamzah berkata, dron adalah suatu teknologi baharu yang boleh digunakan.

Beliau berkata, teknologi dron ini sudah dipakai di kawasan sempadan, tetapi tidak di keseluruhan pagar sempadan.

“Di kawasan pagar sempadan ini juga telah ada kamera litar tertutup (CCTV)…jadi kita tengok tempat mana yang sesuai untuk guna dron atau CCTV,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button