Berita Utama

PKPB dilaksana berdasarkan pertimbangan menang-menang

Perimbangan antara jaga kepentingan rakyat, melindungi negara

KUALA LUMPUR, 11 Ramadan 1441H, Isnin – Keputusan kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) adalah bersandarkan dua pertimbangan (situasi menang-menang) yang menjadi aspek utama, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Abdul Rahim Bakri.

Beliau dalam satu kenyataan berkata aspek itu ialah bagi mencari perimbangan antara menjaga kepentingan rakyat dan melindungi kepentingan negara secara menyeluruh.

“Sesuatu keputusan penting begini juga dibuat berlandaskan konsensus badan tertinggi negara iaitu Kabinet Persekutuan, melalui konsensus keputusan bersama dan dicapai kebiasaannya berpandukan dan mengambil kira pandangan profesional, pelbagai agensi berwajib.

“Dalam kes menangani pandemik COVID-19 ini, lazimnya dipandu Kementerian Kesihatan selaku ‘regulator’ kesihatan negara dan keputusan juga mengambil kira ‘input’ agensi pertubuhan kesihatan antarabangsa seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),” kata Ahli Parlimen Kudat itu.

Pada 1 Mei, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan PKPB, dengan sebahagian besar aktiviti ekonomi dan sosial dibenarkan beroperasi mulai esok, tertakluk kepada syarat-syarat dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button