Berita UtamaDunia

COVID-19: Singapura catat 788 kes baharu, 2 kematian

17,082 kes dengan gejala ringan ditempatkan di fasiliti komuniti

SINGAPURA, 14 Ramadan 1441H, Khamis – Singapura yang mengumumkan 788 kes baharu COVID-19 pada Rabu melaporkan dua lagi kematian, menjadikan jumlah kematian akibat wabak itu sebanyak 20.

Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) dalam kenyataan pada Rabu berkata, kematian ke-19 melibatkan seorang wanita warga Singapura berumur 97 tahun yang meninggal dunia pada 5 Mei di Pusat Kebangsaan Penyakit Berjangkit.

Dilabelkan sebagai kes 1414, pesakit itu disahkan dijangkiti COVID-19 pada 7 April dan mempunyai sejarah penyakit hipertensi.

Sementara itu, kematian ke-20 melibatkan kes 1528 iaitu seorang lelaki warga Singapura berumur 73 tahun yang meninggal dunia di Hospital Umum Singapura pada 6 Mei.

Pesakit itu disahkan dijangkiti COVID-19 pada 7 April dan mempunyai sejarah hipertensi, ‘hyperlipidaemia’ dan melitus diabetes.

Singapura melaporkan dua kematian pertama akibat COVID-19 pada 21 Mac.

Ketika ini, 1,634 individu pulih sepenuhnya daripada jangkitan itu dan discaj daripada hospital atau fasiliti isolasi komuniti.

Sebanyak 1,462 kes yang disahkan positif COVID-19 sedang dirawat dihospital dan kebanyakannya dalam keadaan stabil serta semakin pulih manakala 23 dalam keadaan kritikal dan dirawat di unit rawatan rapi.

Sementara itu, 17,082 kes dengan gejala ringan atau sihat secara klinikal tetapi masih positif COVID-19 masih ditempatkan di fasiliti komuniti.

Daripada 788 kes yang dilaporkan semalam, tiada kes import direkodkan. Ia merangkumi 13 kes di fasiliti komuniti, pemegang permit kerja yang tinggal di luar asrama (16) dan pemegang permit kerja yang tinggal di asrama (759). – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button