Berita Utama

Lantikan Ketua Pembangkang antara usul sidang Dewan Rakyat

Persidangan akan dipercepat, usul ditangguh bawa ke Julai

PUTRAJAYA, 15 Ramadan 1441H, Jumaat – Antara usul yang akan dibawa dalam persidangan Dewan Rakyat pada 18 Mei, adalah perisytiharan pelantikan ketua pembangkang, pelantikan jawatankuasa pilihan (select committee) serta pengerusi dan naib pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan berkata, Parlimen telah pun dimaklumkan bahawa ahli Parlimen Port Dickson Datuk Seri Anwar Ibrahim akan diisytiharkan sebagai ketua pembangkang, oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof.

“Untuk kali ini kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah memutuskan polisi melantik Ahli Parlimen pembangkang sebagai Pengerusi PAC dikekalkan, manakala naib pengerusi akan dilantik dalam kalangan anggota penyokong kerajaan. 12 orang ahli PAC akan dilantik oleh Jawatankuasa Pilihan,” katanya.

Selain itu Takiyuddin berkata, dua Rang Undang-Undang penting berkaitan dengan kewangan akan dibawa dalam persidangan kali ini untuk bacaan kali pertama sahaja, iaitu Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2019 dan 2020 dengan bacaan berikutnya diadakan pada sidang Parlimen yang bermula pada 13 Julai.

Beliau berkata, mesyuarat pertama, penggal ketiga persidangan Dewan Rakyat, Parlimen ke-14 yang berlangsung 18 Mei ini, tidak akan menyaksikan pemeriksaan perbarisan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM), tetapi Seri Paduka akan tetap bertitah merasmikan sidang Dewan itu.

“Begitu juga, satu usul akan dibawa untuk menangguhkan perbahasan titah Yang di-Pertuan Agong. Biasanya kita menetapkan paling kurang empat hari untuk perbahasan (titah ini) tetapi oleh kerana kita nak cepatkan persidangan kali ini, usul akan dibawa untuk menangguhkan kepada Julai,” katanya.

Takiyuddin juga berkata, dalam membawa usul ke dewan, ahli-ahli Parlimen perlu memenuhi syarat yang ditetapkan, antaranya usul itu mempunyai kepentingan awam dan perlu disegerakan dan Speaker yang akan menentukannya.

Bagi mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dipatuhi, Takiyuddin berkata, dewan akan amalkan jarakan sosial dengan satu kerusi memisahkan antara satu sama lain serta memastikan semua ruang digunakan, termasuk tempat para pegawai akan digunakan sebagai tempat duduk ahli Dewan Rakyat.

Mengenai liputan dalam Dewan, beliau berkata beberapa media kerajaan iaitu Radio Televisyen Malaysia (RTM), Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) dan media Parlimen dibenarkan, manakala media lain boleh merayu kepada Speaker Dewan Rakyat.

Persidangan 18 Mei itu tidak melibatkan para pegawai, kecuali beberapa orang ketua jabatan tertinggi contoh Ketua Setiausaha Negara, Ketua Polis Negara, Panglima Angkatan Tentera Malaysia dan Ketua Hakim Negara. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button