Berita UtamaDunia

673 kem Rohingya musnah akibat kebakaran

Tiada kemalangan nyawa dilaporkan: UNHCR

DHAKA, 20 Ramadan 1441H, Rabu – Lebih daripada 670 tempat tinggal sementara untuk pelarian Rohingya di sebuah kem di daerah selatan Bangladesh, Cox’s Bazar, rosak dalam kebakaran pada hari Selasa pagi namun tiada mangsa yang terkorban, lapor pegawai.

“Kami telah disahkan mengenai kejadian kebakaran dan sekarang sedang menilai sejauh mana kerosakan secara rasmi,” kata Pesuruhjaya bagi penghantaran pulang dan bantuan pelarian Bangladesh, Mahbub Alam Talukder kepada Anadolu Agency.

Katanya, Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) akan memperbaiki khemah yang rosak tidak lama lagi.

Bercakap dengan Anadolu Agency, pegawai komunikasi UNHCR di Bangladesh, Louise Donovan mengatakan bahawa sejumlah 312 tempat perlindungan musnah, manakala 362 lagi rosak sebahagiannya, serta kedai dan perniagaan kecil.

“UNHCR menggerakkan pasukan tindak balas kecemasan dan berkoordinasi dengan rakan kongsi kami,” katanya sambil menambah bahawa pelarian Rohingya sendiri telah menjadi responden pertama.

“Syukurlah, tidak ada kehilangan nyawa yang dilaporkan,” kata beliau.

Sementara itu, media tempatan melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 100 khemah sementara rosak dalam kebakaran di kem Kutupalong Rohingya di Ukhia Upazila sekitar jam 9 pagi waktu tempatan.

Empat unit pemadam kebakaran dari Ukhia, Rampu, Teknaf dan Cox’s Bazar bergegas ke tempat kejadian dan dapat mengawal kebakaran selepas dua jam, lapor akhbar Daily Star, memetik pegawai bomba tempatan.

“Kebakaran itu mungkin berpunca dari silinder gas, sejauh mana kerugian tidak dapat dinilai dengan segera,” kata pegawai berkenaan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button