Berita UtamaDunia

Imuniti kurang, China mungkin hadapi gelombang kedua COVID-19

Kajian vaksin coronavirus ambil masa bertahun-tahun, kata pakar

BEIJING, 25 Ramadan 1441H, Isnin – Pakar pernafasan terkemuka di China memberi amaran negara itu masih menghadapi kemungkinan berlakunya gelombang kedua jangkitan COVID-19 kerana kekurangan imuniti di kalangan penduduk.

Penasihat perubatan kanan China, Zhong Nanshan membuat komen berkenaan dalam wawancara eksklusif dengan CNN pada hari Sabtu.

“Sebilangan besar… orang China pada masa ini masih rentan terhadap jangkitan COVID-19, kerana kekurangan imuniti,” kata Zhong.

Coronavirus yang menyebabkan penyakit pernafasan yang dikenali sebagai COVID-19, muncul di bandar Wuhan pada bulan Disember tahun lalu, dan secara bertahap mempengaruhi seluruh dunia.

Virus itu setakat ini telah menjangkiti 4,753,943 orang di seluruh dunia, dan lebih daripada 313,896 telah meninggal dunia, menurut jumlah yang dikendalikan oleh worldometers.info.

China dipercayai telah mengendalikan wabak berkenaan di negara itu, tetapi masih terdapat kebimbangan yang semakin meningkat apabila sekumpulan kes baru muncul di seluruh China dalam beberapa minggu ini.

China telah melaporkan lebih daripada 82,000 kes coronavirus, dengan sekurang-kurangnya 4,634 kematian, menurut data Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC) negara itu.

Zhong, yang juga mengetuai pekerja perubatan China untuk mengalahkan Sindrom Pernafasan Akut yang teruk (SARS) pada tahun 2003, juga mengingatkan bahawa mencari vaksin ‘sempurna’ untuk novel coronavirus boleh memakan masa ‘bertahun-tahun’.

“Kita harus menguji lagi dan lagi dan lagi… dengan menggunakan pelbagai jenis vaksin. Masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan apa jenis vaksin yang tersedia untuk jenis coronavirus.

“Itulah sebabnya saya menjangkakan persetujuan akhir vaksin (akan) memakan masa lebih lama,” katanya.

Para saintis ketika ini sedang berusaha dengan pantas untuk mengembangkan vaksin untuk COVID-19.

Pencarian vaksin menjadi lebih mendesak setelah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa penyakit itu tidak akan hilang dan dunia harus belajar untuk hidup dengannya.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button