Berita Utama

Umat Islam di Selangor tidak dibenar ziarah kubur sepanjang Aidilfitri

Ketetapan selaras PKPB bagi elak penularan wabak COVID-19

SHAH ALAM, 26 Ramadan 1441H, Selasa – Umat Islam di Selangor tidak dibenarkan menziarahi makam diraja dan tanah perkuburan sepanjang sambutan Aidilfitri, khususnya sebelum atau selepas solat sunat hari raya.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Mohd Shahzihan Ahmad berkata ketetapan itu diambil selaras dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi mengelak penularan wabak COVID-19.

“Mereka yang ingin menziarahi kubur arwah dalam tempoh ini bolehlah menggantikannya dengan amalan bacaan tahlil, zikir dan doa di kediaman masing-masing untuk menghadiahkan pahala kepada arwah kerabat serta kaum keluarga,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata pihak yang menguruskan tanah perkuburan dan makam diraja di Selangor juga diminta membantu JAIS memastikan ketetapan itu dipatuhi oleh semua lapisan masyarakat.

Katanya tempoh ketetapan itu berkuat kuasa adalah tertakluk kepada suatu kenyataan lain yang akan dikeluarkan jabatan tersebut. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button