Berita UtamaDunia

COVID-19: Persiapan Aidilfitri tak ‘tenang’ di Mesir ekoran perintah berkurung

Kerajaan perketatkan kawalan elak ancaman wabak pandemik

KAHERAH, 29 Ramadan 1441H, Jumaat – Setiap keluarga di sini terpaksa bergegas membeli manisan dan biskut sebagai persiapan menyambut Aidilfitri di bawah perintah berkurung dan pengawalan ketat.

Kebiasaannya, Aidilfitri adalah masa pelepasan apabila orang ramai berada di jalanan dan menziarahi keluarga, kafe serta restoran.

Bagaimanapun, tahun ini pihak berkuasa memperkenalkan perintah berkurung selama empat jam hingga 5 petang dan melarang pengangkutan awam beroperasi selama enam hari dari Ahad sebagai usaha menangani COVID-19.

Kedai, restoran, taman dan pantai juga ditutup untuk percutian, yang telah dilanjutkan dari tiga hingga enam hari di bawah langkah-langkah membendung coronavirus.

Pembeli mengatakan bahawa perayaan akan menjadi lebih ‘tenang’ – sekatan menyukarkan keluarga bertemu untuk berbuka puasa.

“Kami tidak akan melihat adik-beradik, orang-orang tersayang dan rakan-rakan kami. Kami biasa keluar dan bersuka ria di kafe, tetapi sekarang kami berhati-hati menjaga diri,” kata Hoda Mahmoud, 53, berdiri di luar sebuah kedai dengan beg berisi biskut.

Sementara itu, Ali Mohamed, 26, berkata, terdapat perintah berkurung pada waktu petang dan orang ramai akan melakukan tugas pada waktu pagi.

“Pada waktu malam, kami semua ‘hilang’,” katanya yang juga seorang jurutera.

Mesir mengesahkan 745 kes baharu coronavirus pada hari Rabu, peningkatan harian tertinggi. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button