Berita Utama

Penggabungan UMT-UniSZA tidak diteruskan: Menteri Pengajian Tinggi

Penyatuan bakal padam kejayaan dicapai dalam cipta identiti

PUTRAJAYA, 29 Ramadan 1441H, Jumaat – Rancangan penggabungan antara Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) tidak akan diteruskan, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Noraini Ahmad.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata keputusan mesyuarat jemaah menteri itu dibuat setelah mengambil kira beberapa faktor dan cabaran semasa.

Antaranya perbezaan fokus tujahan yang ketara, penyelarasan fakulti akademik dan institusi penyelidikan sedia ada, dan tahap ketersediaan warga kedua-dua buah universiti itu dalam membentuk satu identiti tersendiri bagi universiti baharu, katanya.

“Penggabungan UMT dan UniSZA juga akan memadamkan kejayaan yang telah dicapai dalam mencipta identiti dan mengembangkan fokus tujahan masing-masing hingga ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Noraini berkata penggabungan tersebut turut dijangka melibatkan kos yang tinggi.

Beliau berkata kementerian mengambil serius pandangan setiap warga universiti dalam melaksanakan penggabungan tersebut dan telah meneliti implikasi jika penggabungan itu diteruskan terutamanya terhadap pembangunan pelajar bagi kedua-dua universiti. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button