Uncategorized

Selepas berlalunya Ramadan…

Ramai bimbang dengan apa berlaku di dalam, luar negara

SAYA yakin bahawa ramai orang yang ‘concern’ dengan apa yang bakal dilalui oleh diri dan keluarga sendiri sebagaimana sebahagian yang lain risau dengan apa yang berlaku di peringkat negara dan di dunia antarabangsa.

– Ya, ekonomi negara dan rakyat pasti akan terkesan. Dianggarkan sejumlah 1-2 juta hilang pendapatan atau dikuang kerja sehingga Dec 2020.

– Kisah politik tidak akan berhenti apatah lahi untuk pudar dari bibir pencinta dan pencemuh

– Isu kesihatan berkaitan Covid-19 akan terus berputar di media masa dan bahan perbualan buat setahun dua lagi.

– Pelbagai dapatan kajian yang ‘merisaukan’ sesiapa yang prihatin dengan pertambahan kes mental, domestic violence, pertambahan akses ke portal pornografi dan penyakit ala-Hikkikomori.

– Keupayaan memiliki dan kefungsian teknologi secara optima pastinya menjadi cabaran besar setiap keluarga di seluruh negara

– ‘Home-schooling” adalah sesuatu yang tidak boleh dielakkan kepada jutaan keluarga dan kemampuan diri setiap ayah dan ibu memgadaptasi adalah ujian getir yang harus ditangani segera.

‘Tough’ !

Adakah kita punyai pilihan selain daripada berubah dan terus gigih mendepani cabaran di hadapan?

Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin
Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis. Ia tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), mahupun Ismaweb.net.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button