Berita UtamaDunia

Arab Saudi kurangkan sekatan pergerakan kecuali di Makkah

Ziarah umrah masih ditangguh sehingga diberitahu kelak

RIYADH, 3 Syawal 1441H, Selasa – Arab Saudi akan mula mengurangkan sekatan pergerakan dan perjalanan minggu ini, setelah lebih dari dua bulan melaksanakan langkah-langkah ketat untuk membantu mengekang penyebaran novel coronavirus.

Sekatan akan dikurangkan dalam tiga fasa, yang berakhir dengan perintah berkurung sepenuhnya – kecuali kota suci Makkah – mulai 21 Jun, lapor agensi berita negeri dalam satu kenyataan pada awal hari ini.

Namun, ziarah umrah yang menarik berjuta-juta umat Islam dari seluruh dunia akan ditangguhkan sehingga diberitahu kelak.

Fasa pertama, yang akan bermula pada hari Khamis, perintah berkurung 24 jam akan dikurangkan kepada antara jam 3 petang hingga 6 pagi di seluruh negara.

Pergerakan bebas antara wilayah dan beberapa aktiviti runcit dan borong, termasuk pusat membeli-belah, akan dibenarkan untuk beroperasi semula.

Saudi Press Agency melaporkan, mulai Ahad depan, 30 Mei, pergerakan bebas akan dibenarkan antara pukul 6 pagi hingga 8 malam.

Penerbangan domestik pula akan dibenarkan untuk beroperasi semula, tetapi larangan penerbangan antarabangsa akan tetap ada.

Masjid di negara itu boleh melaksanakan ibadah solat semula, tertakluk pada langkah-langkah penjarakan sosial dan kebersihan, kecuali di Makkah di mana larangan kehadiran akan tetap berlaku.

Kakitangan sektor awam dan swasta akan dibenarkan kembali ke pejabat mereka.

Perhimpunan sosial lebih daripada 50 orang masih akan dilarang, termasuk majlis perkahwinan dan pengebumian.

Warganegara masih akan diminta memakai topeng muka di tempat awam dan meneruskan langkah-langkah kebersihan dan penjarakan sosial selepas 21 Jun.

Makkah akan berada satu fasa di belakang negara lain, dengan waktu berkurung disesuaikan pada 3 petang hingga 6 petang hingga 20 Jun.

Solat hanya boleh dimulakan semula di masjid mulai 21 Jun.

Kerajaan Arab Saudi setakat ini mencatat 74,795 kes COVID-19 dengan 399 kematian. Lebih daripada 2,000 kes masih dilaporkan setiap hari. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button