Berita Utama

Bermula esok bawa penumpang ikut kapasiti kenderaan persendirian

Selain keluarga, penumpang mesti orang tinggal serumah pemandu

PUTRAJAYA, 3 Syawal 1441H, Selasa – Bermula esok, pemandu kenderaan persendirian boleh membawa penumpang mengikut kapasiti kenderaan masing-masing yang sebelum ini dihadkan susulan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam memutuskan rantaian wabak COVID-19.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan selain daripada ahli keluarga, penumpang mestilah terdiri daripada orang yang tinggal serumah dengan pemandu.

“Jika multi purpose vehicle (MPV) (kenderaan pelbagai guna) kapasitinya adalah tujuh penumpang, jadi bermula esok mereka boleh membawa penumpang dengan jumlah maksimum.

“Pemandu harus mengikut kapasiti kenderaan masing-masing seperti yang ditetapkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333),” katanya.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata perkara itu dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Menteri-Menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.

Perkara itu telah diwartakan dalam Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No.6)(Pindaan) 2020.

Pada PKP fasa kedua yang bermula 1 April, kerajaan menguatkuasakan pelaksanaan satu orang satu kenderaan manakala kelonggaran kepada dua penumpang dalam satu kereta pula diberikan ketika PKP fasa keempat yang bermula 29 April.

Dalam PKP Bersyarat pula, kerajaan mengehadkan hanya empat orang dalam keluarga yang sama boleh menaiki kenderaan persendirian. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button