Berita UtamaDunia

Korban COVID-19 di AS lebih 100,000

50 negeri longgarkan sekatan di tahap berbeza-beza

WASHINGTON, 5 Syawal 1441H, Khamis – Angka kematian coronavirus di Amerika Syarikat (AS) melepasi 100,000 semalam – menurut pengiraan Universiti Johns Hopkins – menjadikan ia sebagai negara pertama yang mencapai tonggak enam angka yang mengerikan.

AS mengetuai dunia dalam angka kematian dan jangkitan, dengan sekurang-kurangnya 100,047 kematian dan lebih daripada 1.69 juta kes disahkan.

Bagaimanapun, Presiden Donald Trump terus menekan gabenor negeri untuk membuka semula ekonomi mereka dan membenarkan ‘peralihan kepada kehebatan’ yang diterima pakai sebagai slogan kempen baharu untuk terus maju dengan cepat.

Trump menyombongkan diri di Twitter mengenai kenaikan awal dalam indeks pasaran saham AS dan menegaskan bahawa, “akan ada pasang surut, namun tahun depan akan menjadi salah satu yang terbaik!”

Semua 50 negeri telah mula melonggarkan sekatan coronavirus ke tahap yang berbeza-beza.

Di Illinois dan New York, antara negeri-negeri lain, restoran masih ditutup untuk makan dan salun rambut juga ditutup.

Sementara negeri di selatan dilihat kebanyakan perniagaan dibuka, dengan kapasiti terhad.

Trump beberapa bulan lepas menyamakan coronavirus dengan selesema dan menghilangkan kebimbangan bahawa ia boleh menyebabkan begitu banyak kematian.

Para saintis terkemuka pentadbiran sejak itu memberi amaran bahawa sebanyak 240,000 orang Amerika boleh mati dalam wabak negara itu.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button