Dunia

Rumah Putih dikawal ketat susulan bantahan kematian George Floyd

Penunjuk perasaan melaungkan 'Tiada keadilan, Tiada kedamaian'

WASHINGTON, 7 Syawal 1441H, Sabtu – Rumah Putih diletakkan di bawah sekatan pergerakan apabila kumpulan penunjuk perasaan mula tiba di ibu kota Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat, hari keempat demonstrasi berikutan kematian lelaki kulit hitam, George Floyd.

Video dalam talian menunjukkan ratusan penunjuk perasaan berkumpul di Lafayette Park di luar Rumah Putih, sambil melaungkan “Tiada keadilan, Tiada kedamaian”, lapor agensi berita Xinhua.

Pintu menuju ke bilik taklimat Rumah Putih juga dikunci dan tidak seorang pun dibenarkan keluar dari bangunan itu, lapor media tempatan.

Floyd, 46, meninggal dunia Isnin petang sejurus selepas Derek Chauvin, seorang pegawai polis kulit putih, menahannya dan menekan lututnya di leher mangsa walaupun berulang kali berkata “tolong saya tidak boleh bernafas”.

Chauvin kemudian ditahan pada awal Jumaat dan didakwa atas kesalahan membunuh.

Datuk Bandar Minneapolis Jacob Frey pada Jumaat turut mengisytiharkan perintah berkurung bermula 8 malam hingga 6 pagi waktu tempatan, berkuat kuasa Jumaat sehingga 8 malam Sabtu.

Insiden itu menyebabkan rusuhan tercetus di Minneapolis bandar raya terbesar di negeri Minnesota, AS, menyaksikan banyak kerosakan berlaku. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button