Berita UtamaPendapat

Pen’China’an Malaysia: Jangan senasib dengan Palestin, Xinjiang

Ini isu keselamatan, kesejahteraan negara, masa depan rakyat

SEKALI lagi saya ingin mengajak anak bangsa dan yang seagama untuk melihat perkembangan terkini yang berlaku di tanah air kita dengan lebih serius melangkaui blok politik kepartian.

Ia bukan isu rasis atau perkauman, sebagaimana MCA, DAP, Gerakan, Dong Zhong, Hua Zong dan Dewan Perniagaan Cina boleh bersatu demi depan bangsa mereka di bumi bertuah yang bernama Malaysia.

Perkara yang dibincangkan ini bukan isu Barisan Nasional (BN) atau bukan isu Pakatan Harapan (PH) atau isu Perikatan Nasiona (PN).

Ia bukan isu Datuk Seri Najib Tun Razak, Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim atau isu Tan Sri Muhyiddin Yassin, tetapi ini adalah isu kesejahteraan dan keselamatan negara dan isu masa depan umat.

Saya sekali-kali tidak mengangkat tajuk ini atas alasan untuk membina tahap kebencian kepada rakyat Malaysia berbangsa Cina atau menganggapnya sebagai musuh, selagi semuanya mempunyai semangat patriotik dan menghormati kontrak sosial yang digunakan sejak lebih 63 tahun yang lalu.

1. Tanah Melayu pernah disebut beberapa kali sebagai sebahagian daripada wilayah ke-20 Tanah Besar China dalam silibus pendidikan rendah negara China (1938). (Anwar Abdullah – Biografi Dato Onn – 2004 – UKM).

2. Saya sangat ‘concern’ dengan kesejahteraan dan masa depan negara dengan berlakunya lambakan ratusan ribu warga asing dari Tanah Besar China, yang kini bermastautin di negara Malaysia seolah-olah tiada sebarang kawalan lagi.

3. Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mendapati tiada rekod tarikh keluar lebih 95 peratus pelancong China dan India yang melawat ke negara ini antara 2016 sehingga tahun lalu.

Di antara tahun 2016 hingga 2018 data ketibaan 79,799 warga China melalui Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs) didapati sebanyak 76,258 (95.6 peratus) kes tidak mempunyai rekod tarikh keluar. (Sinar Harian 3 Disember 2019)

4. Saban minggu kita mendengar berita warga China ditangkap di Pulau Pinang, Cyberjaya, Johor Bahru, Melaka, Puchong, Ampang dan banyak lagi adalah sebahagian daripada buktinya.
Kebanyakan mereka terbabit dengan industri perjudian atas talian dan industri pelacuran. Ia adalah satu ‘open-secret’. (Sinar Harian 12 Disember 2019)

5. JPN mendedahkan bahawa dalam tempoh 2011 hingga 2015 sahaja sebanyak lebih 17,000 kes wanita China yang berkahwin dengan rakyat tempatan yang tidak didaftarkan. (Astro Awani – 21 Mac 2016}

6. Ini tidak termasuk dengan kes penjualan kad pengenalan dan pasport yang telah berlaku kepada warga asing, terutamanya dari tanah besar China. (The Star 30 Oktober 2019)

7. Ini tidak termasuk ribuan pekerja warga China yang dibawa masuk bagi menyiapkan lebih 70 projek mega syarikat besar China yang menelan belanja ratusan billion ringgit.

Di antara projek-projek mega tersebut adalah Forest City (Johor), Malacca Gateway, Pelabuhan Kuantan, Pelabuhan Sepanggar (Sabah), Perlis Inland Port, ECRL, Terowong Pulau Pinang, Pelabuhan Pulau Carey (Selangor), Sarawak Steel Plant dan puluhan projek yang lain. {PenChinaan Malaysia – 2018 – IRIS}.

8. Rakyat China adalah warga asing yang paling ramai membeli rumah di Malaysia melalui program Malaysia My Second Home. (UKM e-journal}

Bahkan inisiatif kerajaan China menggalakkan warganya menetap di Malaysia dengan memberi kemudahan pinjaman peribadi melalui China Bank of China cawangan Malysia. (PenChinaan Malaysia – 2018 – IRIS).

9. Pemilikan dokumen rasmi seperti kad pengenalan, sijil kelahiran dan pasport yang pernah didedahkan dahulu adalah kemuncak kepada kerisauan kerana ia membuktikan wujudnya pengkhianat dan petualang negara yang terdiri daripada orang dalam agensi kerajaan. (Berita Harian 12 November 2019)

10. Rakyat malaysia juga sangat risau dengan perkembangan di Laut China Selatan dengan pelbagai cubaan kapal pengintip, kapal nelayan dan armada laut China yang menceroboh perairan Malaysia dan telah membina persiapan ketenteraan mereka secara besar-besaran di Laut China Selatan. (Asyraf Farique – Landskap Mei 2020 – IRIS)

11. Kita telah lihat apa yang berlaku di Zimbabwe, Sri Lanka, Kenya dan lain-lain akibat berhutang kepada negara China. (NY Times 25 June 2018)

12. Rakyat Malaysia juga ‘concern’ dengan siri cubaan dari dalam negara untuk menghidupkan ideologi komunis, contohnya dengan kes menyeludup masuk debu mayat mendiang Chin Peng (Ketua PKM) ke Perak pada September 2019. (Astro Awani 28 November 2019)

13. Ada juga di kalangan rakyat Malaysia termasuk ahli politik yang turut memperjuangkan agenda komunis secara terbuka dengan menghadiri perhimpunan seramai lebih 300 orang bekas anggota komunis Malaya di Kole New Era Kajang. (Berita Harian 1 Disember 2019)

Saya menyarankan agar para YB Menteri dari PN dan semua Ahli Parlimen dari kalangan orang Melayu dan umat Islam untuk mengkaji isu ini serta memperjuangkannya bersama di Dewan Rakyat.

Ini bukan isu BN atau PH atau isu PN tetapi ini adalah isu keselamatan dan kesejahteraan negara, isu masa depan umat Islam dan bumiputera sebagai rakyat majoriti di negara Malaysia yang tercinta.

Setiap yang mengaku sebagai rakyat Malaysia mesti membuktikan kesetiaan yang tidak berbelah bagi kepada negara yang tercinta.

Malaysia harus kekal sebagai sebuah negara Islam yang adil, maju dan makmur, harmoni dan progresif dengan dominasi Melayu Muslim yang berwibawa sebagai tunjang kepimpinan negara.

Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin
Naib Presiden ISMA

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis. Ia tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), mahupun Ismaweb.net.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button