Berita Utama

TNB diminta perjelas isu bil elektrik esok: Menteri

Orang ramai luah rasa tak puas hati dengan bil masing-masing

IPOH, 8 Syawal 1441H, Ahad – Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) akan meminta Tenaga Nasional Berhad (TNB) memberikan penjelasan dan taklimat secara terperinci berkaitan isu diskaun dan bil elektrik yang menjadi rungutan rakyat ketika ini.

Menterinya, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah berkata beliau telah memanggil pihak TNB untuk memberi penjelasan lanjut berhubung isu itu di pejabatnya di Putrajaya, esok.

“Selaku menteri yang bertanggungjawab terhadap bekalan elektrik dalam negara ini, saya memahami situasi terkini berkaitan isu bil elektrik TNB,” katanya dalam satu mesej menerusi aplikasi WhatsApp di sini, hari ini.

Pertemuan akan dihadiri Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) TNB, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan; Ketua Pegawai Retail TNB, Ir. Megat Jalaluddin Megat Hassan; Ketua (Pengurusan Hasil) Bahagian Peruncitan TNB, Ir. Baharudin Ismail selain Ketua Setiausaha kementerian Datuk Zurinah Pawanteh serta CEO Suruhanjaya Tenaga (ST), Abdul Razib Dawood, katanya.

Orang ramai menerusi pelbagai platform termasuk media sosial menyatakan rasa tidak berpuas hati dengan bil elektrik masing-masing setelah TNB menyambung semula pembacaan meter secara fizikal sejak 15 Mei lalu selepas dihentikan sementara susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lepas.

Pada 28 Mei, Shamsul Anuar dalam sidang media di sini meminta orang ramai yang tidak berpuas hati dengan bil elektrik mereka agar merujuk dan mengajukan perkara itu kepada TNB atau ST. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button