Berita UtamaDunia

Pesakit COVID-19 berisiko maut jika guna antibiotik berlebihan

Ancaman ketahanan antimikrob cabaran mendesak masa ini

GENEVA, 10 Syawal 1441H, Selasa – Penggunaan antibiotik berlebihan bagi memerangi pandemik COVID-19 akan menguatkan ketahanan bakteria, sekali gus menyebabkan lebih banyak kematian ketika krisis, demikian amaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus pada Isnin berkata, pandemik COVID-19 menyebabkan peningkatan penggunaan antibiotik, yang akhirnya akan menyebabkan kadar ketahanan bakteria yang lebih tinggi yang akan mempengaruhi beban penyakit dan kematian ketika pandemik dan seterusnya.

WHO mengatakan hanya sebilangan kecil pesakit COVID-19 yang memerlukan antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria berikutnya.

Organisasi itu telah mengeluarkan panduan kepada petugas perubatan supaya tidak memberikan terapi antibiotik atau profilaksis kepada pesakit dengan COVID-19 ringan, atau kepada pesakit dengan penyakit sederhana tanpa kecurigaan klinikal terhadap jangkitan bakteria.

Tedros berkata, garis panduan yang dinyatakan harus membantu mengatasi ketahanan antimikrob ketika menyelamatkan nyawa.

Katanya, ancaman ketahanan antimikrob adalah satu cabaran paling mendesak pada masa ini.

“Sudah jelas bahawa dunia kehilangan kemampuannya untuk menggunakan ubat antimikrob yang sangat penting,” katanya.

Tedros berkata, terdapat penggunaan antibiotik secara berlebihan di beberapa negara, sementara di negara berpendapatan rendah, ubat-ubatan yang menyelamatkan nyawa tidak tersedia mengakibatkan penderitaan dan kematian yang tidak perlu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button