Berita UtamaDunia

Rakyat Palestin bantah pungutan cukai Israel

Tanda protes rancangan Zionis mahu rampas kawasan Tebing Barat

TEBING BARAT, 12 Syawal 1441H, Khamis – Rakyat Palestin menolak cukai yang dikutip atas nama mereka oleh negara tidak diiktiraf Israel, sebagai peningkatan tindakan protes terhadap rancangan rejim pengganas itu untuk merampas beberapa bahagian di Tebing Barat yang diduduki.

Cukai yang diuruskan Israel di bawah perjanjian 1990-an, merangkumi lebih dari separuh anggaran Pihak Berkuasa (PA) Palestin.

Rakyat Palestin merampas penyerahan itu selama beberapa bulan tahun lalu setelah Israel memangkas sejumlah wang sebagai tindakan balas atas pembiayaan mereka untuk keluarga pejuang yang dipenjara atau terbunuh.

Dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu bulan lalu memperoleh kerajaan baharu dan menambah pendudukan Yahudi di Tebing Barat dan Lembah Jordan dalam agenda, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menyatakan perjanjian dua hala tidak sah.

Jurucakap kerajaan Palestin, Ibrahim Melhem mengatakan dalam satu kenyataan berkata, mereka menolak pungutan cukai pada Mei sesuai dengan keputusan kepemimpinan untuk menghentikan semua bentuk koordinasi dengan Israel.

Abbas sebelum ini berkata, pasukan keselamatannya akan berhenti membantu Israel membendung keganasan di Tebing Barat, di antara wilayah di mana penduduk Palestin dengan sokongan antarabangsa mencari kenegaraan.

Rundingan damai Abbas dengan Israel terhenti pada tahun 2014 dan beliau memboikot pentadbiran Donald Trump kerana dianggap berat sebelah.

Israel dan Amerika Syarikat kelihatan lebih suka melihat PA kekal bertahan daripada rakyat Palestin Tebing Barat berbalik kepada pemerintahan Israel sepenuhnya. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button