Berita Utama

SOP perluasan kapasiti solat jumaat, berjemaah dibentang hari ini

Solat jumaat, berjemaah dibenar di masjid terpilih dalam Zon Hijau

KUALA LUMPUR, 14 Syawal 1441H, Sabtu – Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) hari ini membentangkan Prosedur Operasi Standard (SOP) Perluasan Kapasiti Jemaah bagi Solat Jumaat dan Solat Berjemaah dalam Mesyuarat Khas Menteri-Menteri.

Menterinya Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, prosedur itu dijangka diumumkan dalam masa terdekat selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada minggu hadapan.

“Ramai yang merindukan masjid dan surau sebagaimana juga saya. Ini adalah tempoh penting bagi sektor sosial (aktiviti masjid dan surau) untuk memasuki fasa strategi keluar (sepanjang pelaksanaan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat),” katanya dalam status yang dimuat naik di laman Facebook rasmi beliau hari ini.⁣

Beliau membentangkan SOP Perluasan Kapasiti Jemaah bagi Solat Jumaat dan Solat Berjemaah itu pada mesyuarat hari ini, yang dipengerusikan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Zulkifli berkata, bermula 15 Mei, pendekatan strategi keluar pembukaan masjid dan surau bagi perluasan kapasiti  jemaah secara bertahap dilaksanakan Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri, khususnya pihak berkuasa agama atas nasihat Kementerian Kesihatan.

Beliau berkata, perkara itu adalah wajar bagi memastikan kesejahteraan umat Islam secara amnya dan juga imej institusi masjid serta surau di Malaysia terus dicontohi dan disegani di peringkat dalam dan luar negara.

Ketika ini, solat Jumaat dan solat berjemaah dibenarkan semula di masjid, surau Jumaat dan surau terpilih dalam Zon Hijau COVID-19 di Wilayah Persekutuan dengan bilangan jemaah minimum tiga orang, tidak termasuk imam, dan tidak melebihi 30 orang.

Bagaimanapun SOP solat jemaah di masjid untuk setiap negeri adalah berbeza dan bergantung kepada perkenan sultan masing-masing. -Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button