Berita UtamaDunia

32 doktor di Yaman syahid akibat COVID-19

Jangkitan di kawasan Houthi dipercayai jauh lebih tinggi

SANA’A, 20 Syawal 1441H, Jumaat – Kira-kira 32 orang doktor di Yaman meninggal dunia akibat wabak COVID-19, lapor Middle East Monitor.

Doktor Mohammed Ahmed Seif adalah mangsa terbaharu pandemik itu yang dilaporkan meninggal dunia di wilayah Selatan Taiz.

“Seif adalah syahid ke-32 dari wabak coronavirus,” kata sumber dalam satu kenyataan.

Pada hari Rabu, sejumlah 560 orang dilaporkan dijangkiti virus, 129 di antaranya telah meninggal dan 23 telah sembuh, menurut data rasmi.  

Data tersebut tidak termasuk kawasan yang dikuasai Houthi, yang dilaporkan telah mencatat sejumlah empat jangkitan dan satu kematian, walaupun banyak yang takut jumlah sebenarnya jauh lebih tinggi.

Pada hari Isnin, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan bahawa angka kematian akibat virus di Yaman itu ‘meningkat secara membimbangkan’, memperingatkan apa yang digambarkannya sebagai ‘sistem kesihatan yang merosot’.

Sejak 2014, Yaman menderita perang yang berterusan antara pasukan pro-pemerintah dan Houthi, yang telah menawan sebahagian besar wilayah utara, termasuk ibu kota, Sanaa. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button