Berita Utama

KKM sahkan kes positif tukang gunting rambut warga Pakistan

Tawar perkhidmatan dari rumah ke rumah atas permintaan

PUTRAJAYA, 20 Syawal 1441H, Jumaat – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan menerima notifikasi kes positif COVID-19 melibatkan seorang tukang gunting rambut warga Pakistan semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata lelaki berkenaan yang bekerja di sebuah kedai gunting rambut di ibu negara, menawarkan perkhidmatan berkenaan dari rumah ke rumah atas permintaan klien di kawasan sekitar.

“Hasil siasatan awal, kedai gunting rambut tersebut tidak beroperasi sejak bermulanya fasa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) pertama iaitu pada 18 Mac, namun beliau terus memberi khidmat gunting rambut dari rumah ke rumah atas permintaan klien,” katanya pada sidang media harian di sini hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata lelaki berkenaan didapati positif COVID-19 selepas majikannya membawanya menjalani saringan COVID-10.

“Kedai gunting rambut tersebut mula beroperasi pada 10 Jun dan majikan telah membawa beliau menjalani saringan COVID-19,” katanya.

Lelaki itu kini dirawat di Hospital Sungai Buloh, namun punca jangkitan belum dikenal pasti.

Beliau berkata sehingga kini KKM telah mengesan 40 kontak rapat berkaitan iaitu melibatkan 36 klien dan empat rakan serumah dengan kesemua mereka telah menjalani saringan COVID-19 dan diarah menjalani kuarantin di rumah. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button