Berita Utama

Kerajaan miliki fleksibiliti, mampu kumpul dana ketika memerlukan

Defisit fiskal Malaysia akan meningkat hampir sekali ganda tahun ini

KUALA LUMPUR, 21 Syawal 1441H, Sabtu – Defisit fiskal Malaysia akan meningkat hampir sekali ganda tahun ini, khususnya untuk membiayai pakej rangsangan ekonomi ‘bertemakan’ COVID-19 — Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) bernilai RM260 bilion dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) RM35 bilion.

Bagaimanapun menurut pandangan ahli ekonomi, kerajaan Malaysia mampu dan memiliki fleksibiliti untuk mengumpulkan dana memandangkan pasti ada pihak yang melanggan kertas-kertas hutang berkenaan.

Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata kerajaan mempunyai tujuan untuk melakukannya (meningkatkan defisit fiskal untuk membiayai pakej rangsangan ekonomi).

“Sekiranya kita melihat komposisi hutang itu, sebahagian besar adalah dalam ringgit iaitu kira-kira 96 peratus dan kita mempunyai institusi utama seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), syarikat insurans, bank-bank dan pengurus aset yang akan melabur dalam instrumen bebas risiko untuk tujuan mudah tunai serta peningkatan modal,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata pakej rangsangan itu adalah wajar dan tepat pada masanya kerana sektor swasta, isi rumah dan perniagaan mengalami sentimen lemah berikutan impak daripada pandemik COVID-19.

“Oleh itu, kita memerlukan pemangkin yang tepat untuk menggerakkan ekonomi secara pantas setelah lengkungan jangkitan telah diratakan. Justeru, kerajaan merupakan agen utama bagi merangsangkan ekonomi dan perlu memanfaatkan masa secepat mungkin,” katanya.

Mengenai perbandingan keberkesanan pelaksanaan di antara dasar monetari dengan dasar fiskal, Mohd Afzanizam berkata kedua-dua dasar itu saling melengkapi dan dianggap sebagai dasar pengurusan permintaan kerana bertujuan menggalakkan permintaan dalam negara.

Bagaimanapun, kedua-duanya berbeza dari segi penyaluran kepada ekonomi sebenar.

“Bagi dasar monetari, ia memerlukan masa untuk kita melihat hasil pelaksanaan, lazimnya lebih dari satu tahun manakala dasar fiskal, kesannya boleh dirasainya serta-merta,” katanya.

Mengenai sasaran kerajaan untuk menurunkan defisit fiskal kepada kurang daripada 4.0 peratus berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dalam tempoh atau lebih kurang tiga tahun, Mohd Afzanizam berkata, ia bergantung sepenuhnya pada kepantasan pemulihan ekonomi dan keadaan pertumbuhan global.

Oleh yang demikian, beliau berkata kerajaan perlu memiliki strategi jelas mengenai langkah mengurangkan defisit belanjawan apabila ekonomi mula kembali normal,

Ini kerana langkah itu akan melibatkan pembaharuan struktur dalam pelbagai aspek ekonomi seperti dasar percukaian, pasaran tenaga kerja, pasaran barang dan institusi.

Mengulas kenyataan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz yang mengulangi bahawa kedudukan hutang awam semasa Malaysia kini pada 52 peratus daripada KDNK dan kemungkinan dinaikkan melebihi had 55 peratus jika diperlukan, Mohd Afzanizam berkata sedikit fleksibiliti perlu diberikan kepada kerajaan kerana negara mengalami kejutan negatif secara sistematik yang boleh menjejaskan ekonomi.

“Justeru, usaha itu memerlukan respons dasar yang cepat agar dapat memberikan kesan yang diinginkan bagi jangka pendek dan panjang,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button