Berita Utama

Beri diskaun ke atas bil elektrik tanpa formula rumit

TNB juga perlu beri penerangan secara terus menerus

KUALA LUMPUR, 23 Syawal 1441H, Isnin – UMNO menyarankan pihak berwajib supaya memberikan diskaun secara pukal ke atas bil elektrik tanpa formula pengiraan yang rumit berdasarkan kepada bacaan terkini sebagai inisiatif kerajaan dalam membantu rakyat untuk jangka masa pendek.

Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan berkata pihaknya turut menyarankan supaya Tenaga Nasional Berhad (TNB) melakukan penerangan secara terus-menerus berkenaan pengiraan bil elektrik pengguna supaya tidak timbul kekeliruan dalam kalangan mereka.

“Sebarang aduan yang dibuat oleh pengguna perlu diteliti sebaik mungkin untuk mengelakkan pengguna daripada rasa tertipu dan diabaikan.

“Dalam masa yang sama, kami juga mengalu-alukan bayaran pelan mudah yang dibuat oleh TNB bagi memastikan kemampuan rakyat untuk membayar bil elektrik bersesuaian dengan keadaan semasa hari ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Shahril berkata idea asal pemberian diskaun mengikut jumlah penggunaan bulanan tersebut dilihat betul pada konsepnya tetapi realiti pelaksanaan mungkin kurang sesuai dalam senario jangka pendek ini.

“Hal ini kerana sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksana ekoran penularan COVID-19, masa rakyat sepenuhnya adalah berada di rumah yang tentunya memberi kesan langsung kepada penggunaan elektrik – termasuk daripada kalangan B40 dan M40.

“Tindakan rakyat yang mematuhi arahan Kerajaan untuk duduk di rumah bagi menghapuskan rantaian COVID-19 menjadi punca kepada mengapa penggunaan elektrik di kalangan isi rumah (pengguna domestik) meningkat lebih tinggi daripada kebiasaan.

“Apabila bacaan sebenar dibuat oleh pihak TNB, jumlah bil yang dikenakan menjadi lebih tinggi daripada pengunaan biasa sebelum PKP yang mendatangkan keresahan pengguna lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi yang mencabar dan tidak menentu ini,” katanya.

Pihaknya amat menghargai tindakan Pengerusi TNB, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah yang proaktif terhadap keluhan rakyat. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button