Berita UtamaDunia

China paksa Uyghur hasil barang berjenama di kem tahanan

AS cadang ambil tindakan ke atas China, tahan 1 juta etnik Uyghur

XINJIANG, 23 Syawal 1441H, Isnin – Etnik Islam Uyghur terus ditindas apabila kaum wanitanya dipaksa untuk menghasilkan pakaian dan bekerja di kilang bagi menjana ekonomi negara.

Ratusan syarikat antarabangsa telah mengambil peluang itu apabila membeli kapas untuk menghasilkan produk mereka di China termasuk Lacoste – yang didapati membuat sarung tangan di pusat tahanan rejim China.

Antara jenama antarabangsa lain termasuk Muji, Uniqlo, H&M, Esprit dan Adidas.

Ketika kemelut antara Amerika Syarikat (AS) dan China melanda, pemerintah AS turut mengubah cara pengeluar pakaian beroperasi di rantau ini – bagi memperbaharui industri fesyen.

Dewan Perwakilan AS pada minggu lalu mengesahkan, untuk mengambil tindakan terhadap pemimpin China, berikutan penahanan sekitar sejuta etnik Uyghur di kem tahanan.

Dalam Undang-Undang Cegah Tenaga Kerja Paksa Uyghur yang digubal dewan itu, antara lain memastikan etnik minoriti itu dilindungi daripada menghasilkan barangan berjenama.

Antara syarikat yang disebut dalam undang-undang berkenaan adalah Kumpulan Esquel- pengeluar tekstil yang berpangkalan di Hong Kong dan mempunyai kilang di Xinjiang.

Pelanggan-pelanggan Esquel termasuk Calvin Klein, Esprit, Nike, Patagonia dan Tommy Hilfiger. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button