Berita UtamaDunia

Kapal karam: Angka korban migran Afrika meningkat 61 termasuk bayi

Migrasi ke Itali melonjak meskipun berdepan situasi COVID-19

TUNISIA, 23 Syawal 1441H, Isnin – Angka kematian akibat kejadian kapal karam yang sarat dengan pendatang Afrika di pantai Tunisia minggu ini telah meningkat menjadi 61 orang, lapor Reuters memetik seorang pegawai tempatan.

Pengawal pantai menemukan lebih banyak mayat termasuk seorang bayi, menjadikan angka kematian kepada 61 orang, kata seorang pegawai perlindungan awam, Mourad Mechri.

Berpuluh-puluh orang telah berangkat dengan menaiki kapal dari pulau Kerkennah, Tunisia pada minggu lalu dengan tujuan untuk sampai ke Itali.

Bagaimanapun, kapal itu tenggelam dan pihak berkuasa tempatan sejak Khamis telah mengebumikan mayat-mayat migran berikutan kejadian itu.

Tahun lalu, seramai 86 pendatang Afrika tenggelam setelah kapal mereka terbalik di pesisir Tunisia setelah berlepas ke Eropah dari Libya, dalam salah satu kemalangan terburuk yang terpaksa ditangani oleh pihak berkuasa Tunisia.

Walaupun terdapat ancaman coronavirus dan langkah-langkah keselamatan yang ketat, percubaan migrasi yang tidak teratur ke pantai Itali dari Tunisia baru-baru ini meningkat.

Menurut angka rasmi, lebih daripada 22,000 orang muda Tunisia berhijrah secara tidak tetap ke Itali pada tahun 2011. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button