Berita UtamaDunia

18 maut dalam 2 serangan militan Taliban di Utara Afghanistan

Militan dilapor menyerbu pusat pemeriksaan di wilayah Utara

KABUL, 26 Syawal 1441H, Khamis – Sekurang-kurangnya 18 anggota keselamatan Afghanistan terbunuh dalam dua serangan oleh militan Taliban di pusat pemeriksaan di Utara Afghanistan, kata para pegawai.

Jurucakap Gabenor Jawezjan, Maroof Azar memberitahu AFP bahawa Taliban menyerbu pusat pemeriksaan di wilayah Utara, semalam, membunuh 12 anggota pasukan keselamatan Afghanistan.

Menurut jurucakap itu, militan juga menangkap empat anggota keselamatan semasa serbuan, sementara lima militan terbunuh dalam pertempuran itu.

Kementerian Pertahanan mengesahkan serangan itu dan mengatakan enam askarnya adalah antara mereka yang terbunuh.

Namun, jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid memberikan jumlah yang lebih tinggi.

Militan juga melakukan serangan lain di sebuah pos tentera di wilayah Utara Kunduz.

Anggota dewan wilayah, Aminullah Iddin mengatakan, enam askar terbunuh dalam pertempuran yang berlangsung sekitar lima jam.

Jurucakap tentera, Hadi Jamal mengatakan empat militan Taliban juga terbunuh dalam pertempuran itu.

Kumpulan militan itu belum memberikan komen mengenai serangan berkenaan.

Serangan terbaru itu berlaku ketika pemerintah dan Taliban bersetuju untuk mengadakan pertemuan pertama mereka dalam proses perdamaian yang telah lama ditunggu-tunggu di Qatar.

Tidak ada tarikh yang diumumkan untuk pertemuan itu, tetapi ia diharapkan akan berlaku setelah kedua-dua pihak menyelesaikan pertukaran tahanan yang sedang berlangsung.

Pertukaran tahanan dimulakan berdasarkan perjanjian antara Taliban dan Amerika Syarikat, yang ditandatangani di ibu negara Doha, Qatar pada 29 Februari. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button