Berita Utama

Thailand cadang benar kemasukan sebahagian pelawat asing

Masuk mulai 1 Julai, mereka kena jalani kuarantin wajib selama 14 hari

BANGKOK, 2 Zulkaedah 1441H, Rabu – Thailand bercadang untuk membuka semula sempadan negaranya kepada pelawat asing termasuk pelabur, eksekutif perniagaan dan pelancong perubatan bermula 1 Julai, selepas sebulan tanpa adanya sebarang jangkitan COVID-19 tempatan.

Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Thaweeslip Wissanuyothin berkata, warga asing yang akan dibenarkan untuk memasuki negara itu dengan menjalani kuarantin 14 hari secara wajib itu, termasuklah eksekutif perniagaaan, pelabur, profesional, pekerja mahir, penduduk tetap dan warga asing yang mempunyai keluarga tinggal di Thailand, serta guru dan pelajar antarabangsa.

Bagaimanapun beliau berkata, peniaga jangka pendek dan tetamu kerajaan serta pelancong di bawah rancangan ‘travel bubbles’, adalah antara mereka yang dibenarkan untuk masuk ke negara itu tanpa perlu menjalani kuarantin 14 hari, namun pihak berkuasa sedang mencari cara lain untuk memantau mereka.

“Perdana Menteri Jen Prayuth Chan o-cha akan mempengerusikan mesyuarat CCSA pada Isnin untuk memuktamadkan keputusan itu,” katanya pada taklimat harian COVID-19 di sini hari ini.

Setakat ini Thaweeslip berkata, terdapat 700 eksekutif perniagaan dan pelabur, telah mendaftar untuk memasuki negara itu; pekerja mahir (15,400); penduduk tetap dan warga asing yang keluarga di Thailand (2,000); serta guru dan pelajar asing (2,000).

Beliau berkata, kira-kira 30,000 pelancong perubatan dan kesihatan telah berdaftar untuk masuk ke negara itu di wilayah Bangkok, Phuket, Chiang Mai dan Hatyai.

Dengan situasi COVID-19 di Thailand terus lebih baik Thaweeslip berkata, semua venue perniagaan termasuk pust hiburan – pub, bar dan karaoke, akan memulakan operasi mereka bermula 1 Julai.

Di bawah fasa terakhir pelonggaran, semua sekolah, kafe internet dan kedai permainan, juga akan dibenarkan untuk dibuka dengan peraturan kesihatan yang ketat.

Thailand hari ini melaporkan satu kes baru jangkitan COVID-19 dan tiada kematian untuk tempoh 24 jam, menjadikan 30 hari berturut-turut tanpa sebarang jangkitan tempatan.

Kes positif hari ini melibatkan warga Thailand berusia 31 tahun yang pulang daripada Filipina pada 17 Jun. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button