Berita UtamaDunia

China lulus vaksin coronavirus untuk kegunaan tentera

Vaksin digunakan selama setahun, belum pasti akan dikomersialkan

BEIJING, 7 Zulkaedah 1441H, Isnin – Tentera China telah meluluskan vaksin coronavirus, yang dibangunkan oleh unit penyelidikan dan firma bioteknologi untuk digunakan dalam pasukannya.

CanSino Biologics hari ini mengatakan, bahawa Suruhanjaya Tentera Pusat China meluluskan penggunaan vaksin pada 25 Jun lalu, untuk digunakan selama satu tahun.

Vaksin tersebut dibangunkan bersama oleh CanSino dan Institut Bioteknologi Beijing, sebahagian daripada Akademi Sains Perubatan Tentera.

Bagaimanapun, CanSino memaklumkan bahawa ia tidak dapat memberi jaminan sama ada vaksin – yang telah menjalani ujian klinikal fasa satu dan dua di China – akan dikomersialkan.

Terdapat 131 lagi vaksin yang disenaraikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berada dalam fasa praklinikal.

Namun, buat masa sekarang, belum ada yang diluluskan untuk penggunaan komersial terhadap coronavirus.

Menurut jurnal perubatan The Lancet, sudah terdapat lebih daripada 1,000 ujian klinikal pada puluhan rawatan farmasi untuk virus tersebut, tetapi tidak ada intervensi perubatan yang benar-benar berkesan.

Organisasi di seluruh dunia berlumba-lumba mencari jalan untuk merawat dan mencegah patogen mematikan, yang pertama kali muncul di bandar Wuhan di China dan sejak itu telah membunuh lebih dari setengah juta orang di seluruh dunia.

Lebih daripada separuh daripada 17 calon vaksin yang dikenal pasti oleh WHO yang dalam penilaian klinikal melibatkan syarikat atau institusi China. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button