Berita UtamaDunia

COVID-19 kembali serang Tebing Barat, Palestin bertindak segera

Ketat sekatan, tutup jalan ke Hebron al-Khalil, Bethlehem serta Nablus

BAITULMAQDIS, 6 Zulkaedah 1441H, Isnin – Kerajaan Palestin memutuskan untuk mengetatkan sekatan serta menutup jalan di seluruh Tebing Barat, susulan peningkatan kes wabak COVID-19 di wilayah berkenaan.

Penutupan jalan itu termasuk di bandar-bandar utama di Hebron al-Khalil, Bethlehem dan Nablus.

Gelombang jangkitan baharu melanda Tebing Barat pada pertengahan bulan ini, menyaksikan bandar Hebron sebagai pusat baharu wabak pandemik itu di Palestin – apabila sebilangan besar kes dilaporkan di sana.

Pada masa sama, Perdana Menteri Palestin, Mohammed Ishtayeh mengerahkan, jawatankuasa kecemasan untuk kembali aktif di semua wilayah, bandar, kampung dan penempatan pelarian.

Beliau turut melarang semua bentuk perhimpunan awam termasuk majlis perkahwinan, upacara peringatan dan majlis graduasi.

Selain itu, rakyat Palestin yang tinggal di wilayah yang diduduki Israel diperintahkan untuk tidak mengunjungi Tebing Barat selama seminggu.

Malah, warga Palestin yang bekerja di Tebing Barat di Israel juga dilarang untuk keluar masuk, susulan Israel turut mencatatkan lonjakan kes COVID-19 baru-baru ini.

Pakar perubatan berkata, kemunculan semula COVID-19 berpunca daripada penduduk Palestin yang tinggal di Israel atau penduduk Tebing Barat yang bekerja di Israel. -Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button