Berita Utama

Hina jata: 21 laporan polis diterima, penulis, penerbit dipanggil

Siasat kaedah edaran buku kemungkinan dijual dalam talian

KUALA LUMPUR, 7 Zulkaedah 1441H, Isnin – Polis telah menerima 21 laporan polis yang dibuat pelbagai pihak berhubung sebuah buku yang didakwa mereka menghina Jata Negara.

Timbalan Pengarah (Siasatan/Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman DCP Mior Faridalathrash Wahid berkata susulan itu, pihaknya membuka satu kertas siasatan dan kes disiasat menurut beberapa akta termasuk Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948.

Kes juga disiasat mengikut Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tak Wajar) (Pindaan) 2016, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 8 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata beberapa individu termasuk pengarang, penerbit dan mereka yang mempunyai kaitan atau terbabit dalam penghasilan buku itu akan dipanggil ke Bukit Aman untuk diambil keterangan serta membantu siasatan.

Mengulas lanjut, beliau berkata pihaknya juga sedang menyiasat kaedah edaran buku terbabit termasuk kemungkinan dijual dalam talian.

Hari ini, tular di media sosial sebuah buku bertajuk ‘Rebirth: Reformasi, Resistance, And Hope In New Malaysia’ yang mempamerkan sebuah logo mirip Jata Negara yang diubah suai sebagai penghias muka depan.

Antara kandungan laporan polis yang dibuat oleh individu dan badan bukan kerajaan (NGO) itu ialah imej yang digunakan untuk muka depan buku tersebut seolah-olah merendahkan martabat serta menghina lambang rasmi kedaulatan negara. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button