Berita UtamaDunia

Hamas, Fatah bersatu tentang pendudukan Israel

Turut tentang rancangan Timur Tengah dikelola oleh Presiden AS

RAMALLAH, 11 Zulkaedah 1441H, Jumaat – Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) dan Fatah menyatakan persetujuan untuk bersatu menentang rancangan jahat Israel merampas Tebing Barat yang diduduki.

Dalam satu sidang media semalam, pegawai kanan Fatah, Jibril Rajub dan Timbalan ketua Hamas, Saleh al-Arouri Hamas berikrar: “Kami akan mengambil semua langkah yang diperlukan untuk memastikan perpaduan nasional,”

Fatah, yang juga mengetuai Pihak Berkuasa Palestin berpusat di Ramallah berkata, Hamas telah mengendalikan Semenanjung Gaza yang kucar-kacir akibat penjajahan Israel selama lebih dari satu dekad.

Sidang media bersama itu turut diadakan bagi menyatakan penentangan ke atas rancangan Timur Tengah oleh Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.

Rancangan berkenaan memberi peluang kepada Israel untuk merampas kira-kira 30 peratus Tebing Barat termasuk penempatan haram Yahudi, di wilayah yang dianggap tidak sah mengikut undang-undang antarabangsa. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button