Berita UtamaDunia

Rundingan projek empangan gergasi Habsyah disambung

Addis Ababa tangguh isi empangan hingga kata sepakat dicapai

KHARTOUM, 12 Zulkaedah 1441H, Sabtu – Sudan mengumumkan perbincangan dengan Mesir dan Ethiopia – Habsyah untuk menyelesaikan perselisihan yang sudah lama berlaku mengenai pembinaan empangan besar Addis Ababa di Sungai Nil disambung semula.

Ketiga-tiga negara itu bertegang setelah beberapa kali perbincangan selama bertahun-tahun gagal menghasilkan kesepakatan mengenai operasi dan pengisian Grand Ethiopia Renaissance Dam (GERD).

Ethiopia mengatakan projek itu penting untuk pembangunannya, sementara Mesir dan Sudan bimbang kerana akses ke bekalan air penting dari Sungai Nil.

“Rundingan mengenai empangan besar antara Mesir, Ethiopia dan Sudan dilanjutkan petang ini (Jumaat) melalui sidang video,” kata Kementerian Air Sudan dalam satu kenyataan.

Bulan lalu, perbincangan terhenti setelah ketiga-tiga negara gagal mencapai kompromi.

Kementerian itu mengatakan perbincangan antara ketiga-tiga negara itu diadakan dengan pengantaraan Afrika Selatan, ketua Kesatuan Afrika sekarang.

Hilir Mesir dan Sudan berada di bawah tekanan untuk mencapai kesepakatan sebelum Ethiopia meneruskan rancangan untuk mengisi empangan.

Minggu lalu, Kaherah dan Khartoum mengatakan Addis Ababa akan menangguhkan pengisian empangannya sehingga kara sepakat dicapai.

Terdahulu Mesir, yang memandang rentetan itu sebagai ancaman eksistensial, meminta Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) campur tangan demi kepentingan tiga negara berkenaan.

Mesir mendakwa, rundingan membabitkan tiga negara itu gagal menemui titik penyelesaian disebabkan sikap Habsyah yang bertegas mahu meneruskan projek terbabit.

Mesir melihat projek terbabit sebagai ancaman besar terhadap sumber bekalan airnya, namun Habsyah menegaskan empangan berkenaan penting untuk pembangunan negara berkenaan.

Sudan baru-baru ini menerusi surat kepada PBB mendakwa, jutaan nyawa berada dalam ‘risiko besar’ jika Ethiopia mengisi empangan mega tanpa perjanjian. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button