Berita Utama

COVID-19: Tiada kematian direkod 22 hari berturut-turut

Jumlah kumulatif kematian akibat pandemik kekal 121 kes

PUTRAJAYA, 14 Zulkaedah 1441H, Isnin – Kes jangkitan COVID-19 di negara ini terus menunjukkan perkembangan baik dengan tiada kematian direkodkan selama 22 hari berturut-turut sejak 15 Jun, dengan kes baharu dicatatkan hari ini kekal satu angka seperti semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini menjadikan jumlah kumulatif kematian akibat pandemik itu kekal sebanyak 121 kes atau bersamaan 1.39 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Beliau berkata, terdapat lima kes baharu dilaporkan hari ini, menjadikan kumulatif kes keseluruhan penularan wabak itu sebanyak 8,668 kes dengan jumlah kebolehjangkitan 71 kes.

“Daripada lima kes baharu dilaporkan, tiga kes import mendapat jangkitan di luar negara membabitkan dua warganegara Malaysia dan satu bukan warganegara (pemastautin tetap) dan dua lagi kes membabitkan penularan dalam negara,” katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di sini, hari ini.

Memperincikan dua kes penularan dalam negara, beliau berkata satu kes membabitkan bukan warganegara dikesan melalui saringan dalam komuniti oleh Pejabat Kesihatan Daerah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sementara itu, satu lagi kes membabitkan warganegara Malaysia iaitu saringan kontak rapat kepada kes positif COVID-19 (kes ke-8,649), katanya.

Dr Noor Hisham turut memaklumkan terdapat dua kes positif wabak itu sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan memerlukan bantuan pernafasan.

Selain itu, beliau berkata, sebanyak 11 kes pulih dan dibenarkan discaj hari ini menjadikan jumlah kes pulih sepenuhnya 8,476 kes atau 97.8 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan 414 daripada 5,804 individu di bawah arahan pengawasan dan pemerhatian di rumah (HSO) masih perlu menjalani ujian COVID-19 untuk hari ke-13.

Menurutnya, Kementerian Kesihatan (KKM) turut menzahirkan penghargaan kepada semua pengembara yang pulang ke Malaysia dengan pematuhan kepada syarat perintah termasuk hadir ke Klinik Kesihatan atau klinik swasta untuk membuat saringan hari ke-13.

“KKM juga menyampaikan penghargaan kepada pihak Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) atas kerjasama mereka dalam aktiviti pengesanan individu yang perlu menjalani saringan hari ke-13,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr Noor Hisham memberi peringatan bahawa Malaysia perlu mengambil iktibar daripada situasi di Victoria, Australia yang membuat pengumuman untuk menutup 55 laluan masuk di sempadan kawasan itu dengan New South Wales selepas kes COVID-19 kembali meningkat.

“Ini susulan daripada jangkitan virus itu kembali menular di beberapa bandar utama dan salah satu faktor berlaku pelanggaran SOP (prosedur operasi standard) oleh penduduk yang pulang dari luar negara di pusat kuarantin,” jelasnya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button