Dunia

Arab Saudi buka pendaftaran haji penduduk warga asing

Wakili 70 peratus daripada jumlah jemaah dibenarkan kerajaan

RIYADH, 16 Zulkaedah 1441H, Rabu – Mulai Isnin lalu, Arab Saudi membuka pendaftaran haji selama lima hari kepada penduduk warga asing yang menetap di negara itu.

Penduduk warga asing akan mewakili 70 peratus daripada jumlah jemaah yang dibenarkan untuk menunaikan ibadat haji tahun ini.

Sebelum ini Arab Saudi mengumumkan hanya 1,000 jemaah yang tinggal di negara itu dibenarkan menunaikan ibadat haji yang dijadualkan akhir bulan ini, jumlah yang jauh lebih kecil berbanding 2.5 juta jemaah tahun lalu.

Menurut Kementerian Haji, hanya penduduk warga asing berusia antara 20 hingga 65 tahun yang mempunyai rekod kesihatan yang baik tanpa penyakit seperti diabetes dan jantung dibenarkan untuk mendaftar.

Baki jemaah dipilih dalam kalangan warga Arab Saudi dan ia terhad kepada pegawai perubatan dan anggota keselamatan yang pulih daripada virus berkenaan.

“Mereka akan dipilih menerusi pangkalan data yang mengesahkan mereka sudah sembuh daripada virus itu,” menurut kementerian itu dalam satu kenyataan.

Bakal jemaah akan menjalani ujian saringan COVID-19 sebelum tiba di kota suci Makkah dan perlu menjalani kuarantin kendiri di kediaman masing-masing selepas ibadat haji selesai.

Keputusan mengecualikan jemaah haji dari luar Arab Saudi adalah kali pertama dalam sejarah moden negara itu, sekali gus menimbulkan kekecewaan dalam kalangan umat Islam di seluruh dunia.

Arab Saudi setakat ini melaporkan lebih 213,000 kes jangkitan coronavirus, yang tertinggi di Teluk dengan hampir 2,000 kematian. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button