Berita Utama

KPKT serah kepada keluarga Adib untuk saman polis

Keluarga Adib berhak dapat keadilan di atas kematiannya

IPOH, 27 Zulkaedah 1441H, Ahad – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menyerahkan kepada keluarga Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim untuk mengambil tindakan sivil bagi menuntut ganti rugi atas kegagalan dan kecuaian pihak polis sehingga menyebabkan kematian anggota bomba itu.

Timbalan Menterinya, Datuk Seri Dr Ismail Abd Muttalib berkata, keluarga Muhammad Adib berhak mendapat keadilan di atas kematiannya.

“Keluarga Muhammad Adib tidak berjumpa dengan saya, cuma dia (keluarga) dan rakyat inginkan keadilan bagi Adib. Kita tidak tahu sebab kematian, sebab itu kita perlukan keadilan,” katanya kepada pemberita selepas melawat  Balai Bomba dan Penyelamat Meru Raya di sini hari ini.

Jumaat lalu, media melaporkan keluarga Muhammad Adib akan mengambil tindakan sivil bagi menuntut ganti rugi atas kegagalan dan kecuaian pihak polis sehingga menyebabkan kematian anggota bomba berumur 24 tahun itu pada 17 Disember 2018 setelah parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya.

Pada 27 September 2019, Mahkamah Koroner Shah Alam memutuskan bahawa kematian Muhammad Adib adalah akibat perbuatan jenayah yang dilakukan lebih dua atau tiga individu tidak diketahui.

Ditanya sama ada KPKT menyokong tindakan keluarga Muhammad Adib itu, Ismail berkata, pihaknya menyerahkan perkara itu kepada undang-undang.

Menyentuh mengenai cadangan KPKT untuk meningkatkan kadar elaun tugasan anggota bomba bantuan, beliau berkata, perkara itu telah dibincangkan di peringkat kementerian.

Tanpa mengulas hasil perbincangan itu, Ismail berkata, kenaikan elaun berkenaan adalah wajar kerana anggota bomba terbabit menjalankan kerja kira-kira lapan jam sehari dengan elaun RM6 sejam, berbanding pasukan lain seperti Sukarelawan Simpanan Polis Diraja Malaysia dan Anggota Ikatan Relawan Rakyat (RELA) yang mendapat RM8.

“Kita bukan nak mendesak kerajaan, kita tahu kerajaan perlukan kewangan tetapi atas tanggungjawab kita sebagai kementerian, maka kita wajar membela pasukan bomba bantuan ini,” katanya.

Bulan lepas, Ismail berkata, KPKT akan membawa cadangan meningkatkan kadar elaun tugasan anggota bomba bantuan untuk dibincangkan di peringkat kabinet. -Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button