Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Kes SRC: Hakim masih baca penghakiman setakat tengah hari ini

Najib hadapi 7 pertuduhan antaranya salah guna kuasa

KUALA LUMPUR, 7 Zulhijjah 1441H, Selasa – Setakat tengah hari ini, Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali masih lagi membacakan penghakiman kes bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang dibicarakan atas tujuh pertuduhan menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Najib, 67, menghadapi tiga pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT), tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan menyalahgunakan kuasa melibatkan dana SRC.

Mengenai pertuduhan menyalahgunakan kuasa, hakim berkata pasukan pembelaan Najib gagal mengetengahkan mengenai imbangan kebarangkalian untuk menimbulkan keraguan munasabah dalam kes pendakwaan.

Najib sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, didakwa menggunakan kedudukannya untuk melakukan rasuah membabitkan RM42 juta menerusi penglibatan atau penyertaannya dalam keputusan untuk menyediakan jaminan kerajaan bagi pinjaman yang dipohon daripada KWAP oleh SRC yang berjumlah RM4 bilion.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Perdana Menteri, Presint 1, Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya antara 17 Ogos 2011 dan 8 Feb 2012. Najib merupakan perdana menteri keenam dari 2009 hingga 2018.

Mohd Nazlan kemudian membacakan penghakiman bagi pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT). – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button