Berita UtamaDunia

Aidiladha di Tebing Barat sunyi, penduduk tak mampu laksana ibadah korban

Penjualan biri-biri merosot, pengangguran dianggarkan 18 peratus

TEBING BARAT, 10 Zulhijjah 1441H, Jumaat – Rumah penyembelihan kebiasaannya penuh sesak dengan umat Islam Palestin membeli biri-biri untuk Hari Raya Aidiladha, namun ia hampir kosong minggu ini susulan usaha mengekang coronavirus yang membebani ekonomi di Tebing Barat yang diduduki.

Pihak Berkuasa Palestin (PA) telah mengenakan sebahagian perintah berkurung terhadap wilayah yang dikuasai untuk memerangi lonjakan kes baharu, memaksa banyak perniagaan ditutup dan menyebabkan pengangguran dianggarkan sekitar 18 peratus.

“Siapa sebenarnya yang mampu mengorbankan (biri-biri)? Mereka tidak dapat menanggung perbelanjaan untuk anak-anak mereka, tidak ada pekerjaan,” demikian kata peniaga ternakan, Daoud Ebayat.

Di Bethlehem, puluhan pelanggan tawar-menawar dengan peniaga di pasar yang jarang dipenuhi orang ramai, dengan harapan dapat tawar-menawar biri-biri yang dikatakan Ebayat dengan harga sekitar 2,000 shekel (AS$588) setiap satu.

Ramai pembeli berkongsi haiwan yang lebih besar, seperti lembu atau unta, dengan keluarga besar mereka bagi menguruskan kos menjelang perayaan muslim selama empat hari, yang bermula pada hari ini.

Menurut data kementerian, kira-kira 115,000 ekor biri-biri dan 10,000 anak lembu dijual ketika Hari Raya Korban di Tebing Barat dan di Baitulmaqdis Timur tahun lalu.

Bagaimana dengan tidak banyak pekerjaan, dan pegawai awam dengan gaji dikurangkan ketika PA berusaha menghadapi krisis kewangan, pegawai mengatakan penjualan biri-biri merosot.

“Akan ada penurunan, ada yang mengatakan, sekitar 20 peratus atau lebih,” kata Tareq Abu Laban, pegawai Pejabat Kementerian Pertanian Palestin, yang turut memaklumkan bahawa angka akhir belum tersedia.

Palestin melaporkan 75 kematian dan lebih dari 10,000 kes COVID-19 di Tebing Barat yang diduduki, yang majoritinya dalam tempoh dua bulan lepas. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button