Berita UtamaDunia

Kes COVID-19 naik, Jordan tangguh lagi penerbangan antarabangsa

Bimbang penumpang dari luar beri kesan kepada peningkatan kes

AMMAN, 15 Zulhijjah 1441H, Rabu – Jordan mengambil keputusan untuk menangguh dahulu operasi penerbangan antarabangsa yang pada awalnya mahu dilaksanakan hari ini, setelah hampir lima bulan ia digantung kerana wabak coronavirus, kata para pegawai.

Ketua Suruhanjaya Penerbangan Awam, Haitham Misto mengumumkan bulan lalu bahawa Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia di luar ibu negara Amman akan dibuka semula pada 5 Ogos untuk sekitar 22 destinasi dalam senarai negara yang disebut ‘zon hijau’ – berisiko rendah.

Pegawai bimbang sebilangan besar penumpang penerbangan bakal memusnahkan kejayaan Jordan dalam membendung penyebaran COVID-19.

Terutama sekali apabila beberapa kes harian yang direkodkan selama enam minggu terakhir ini disebabkan oleh kebanyakan orang yang datang dari luar negara.

Kebimbangan meningkat dalam beberapa hari ini ekoran peningkatan jangkitan COVID-19 di negara jiran Iraq, Syria dan Lubnan, iaitu semua destinasi pelancongan utama dari Jordan.

Jordan mencatatkan 1,218 kes dengan 11 kematian – jumlah yang diketahui jauh lebih kecil daripada kebanyakan negara Timur Tengah yang lain.

Jurucakap kerajaan, Amjad Adailah memberitahu media negara bahawa lapangan terbang itu akan tetap beroperasi untuk penerbangan pulang yang diatur untuk warganya di negara Teluk serta Eropah, dan juga bagi penduduk asing di Jordan yang ingin keluar.

Penutupan Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia, hab serantau utama yang biasanya menerima sekitar sembilan juta penumpang setiap tahun, telah memperburuk keadaan ekonominya yang kini bergantung kepada bantuan Jordan.

Pelancongan adalah sumber utama mata wang asing dan telah menikmati kemerosotan yang belum pernah terjadi sebelumnya sebelum wabak ini. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button