Berita Utama

COVID-19: 2 sekolah di DUN Sanglang tutup seminggu

2 daripada 10 ahli keluarga dalam kawasan ini disahkan positif

KANGAR, 18 Zulhijjah 1441H, Sabtu – Dua sekolah dalam daerah Sanglang ditutup selama tujuh hari bermula Isnin ini (10 Ogos) akibat penularan kes baharu COVID-19.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan negeri Rozieana Ahmad berkata sekolah berkenaan ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Sanglang dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sanglang.

“Penutupan dua sekolah berkenaan dibuat sebagai langkah pencegahan penularan wabak COVID-19 berikutan dua daripada 10 ahli keluarga dalam kawasan ini disahkan positif semalam,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata bagaimanapun, sesi pembelajaran akan dilakukan secara dalam talian agar murid tidak ketinggalan.

Katanya, walaupun Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chin Hun di daerah itu tidak ditutup, ibu bapa yang risau dengan keselamatan anak mereka boleh membuat pilihan untuk tidak menghantar ke sekolah.

Semalam, media melaporkan 10 ahli keluarga terdekat yang tinggal bersama disahkan positif COVID-19 di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sanglang.

Sementara itu, tinjauan Bernama di sekitar pekan Kuala Sanglang hari ini mendapati aktiviti harian di kawasan itu terhenti apabila orang ramai mengambil keputusan untuk tidak keluar rumah dan kebanyakan premis perniagaan seperti kedai makan dan kedai runcit juga ditutup.

Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man berkata keputusan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (TEMCO) di Kampung Kuala Sanglang dan Kampung Tanah Timbul bergantung kepada keputusan saringan kesihatan yang dilakukan hari ini.

“Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perlis telah mengadakan saringan kesihatan terhadap 872 penduduk di dua kampung berkenaan,” katanya kepada pemberita di sini.

Beliau turut menasihati orang ramai yang menjalani saringan agar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan bagi mengelak penularan wabak ke tempat lain. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button