Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Portal khas bantu rakyat Malaysia hilang kerja di luar negara dibuka

Butiran lanjut mengenai portal tersebut akan diumumkan Isnin ini

TAPAH, 18 Zulhijjah 1441H, Sabtu – Kementerian Sumber Manusia akan mewujudkan sebuah portal khas khusus untuk rakyat Malaysia yang kehilangan pekerjaan di luar negara, berikutan terjejas akibat pandemik COVID-19.

Menterinya Datuk Seri M. Saravanan berkata, ia perlu bagi memudahkan pihak kementerian mengetahui jumlah sebenar mereka yang telah kehilangan pekerjaan, dengan mendaftar di portal itu sebelum dibantu menerusi Pembangunan Sumber Manusia Berhad.

“Butiran lanjut mengenai portal tersebut akan saya umumkan Isnin ini. Saya perlu mengetahui angka sebenar rakyat Malaysia yang kehilangan pekerjaan, supaya kementerian dapat menawarkan pelbagai latihan kemahiran atau peluang pekerjaan yang bersesuaian dengan mereka.

“Ini adalah antara langkah-langkah yang kita lakukan untuk mengatasi masalah pengangguran, kerana kebanyakan mereka yang kehilangan pekerjaan ini, mempunyai komitmen yang cukup tinggi seperti pinjaman perumahan dan kereta, walaupun ia adalah isu peribadi, tetapi kerajaan amat prihatin dengan nasib yang menimpa mereka,” katanya.

Saravanan berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Go Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Orang Asli di Dewan Merdeka di sini, hari ini.

Pada Rabu lepas Saravanan berkata, kerajaan memberi jaminan membela nasib rakyat Malaysia yang kehilangan pekerjaan di Singapura, apabila syarikat di negara itu mula melakukan pembuangan pekerja akibat penularan COVID-19.

Beliau telah mengadakan pertemuan dengan Kementerian Tenaga Manusia Singapura, bagi membincangkan jalan penyelesaian terhadap kira-kira 400,000 pekerja Malaysia di negara itu.

Dalam pada itu Saravanan berkata, rakyat di negara ini diminta supaya tidak terlalu memilih pekerjaan dan perlu merebut apa sahaja peluang pekerjaan, memandangkan ketika ini keadaan dunia yang berdepan dengan kelembapan ekonomi disebabkan COVID-19.

“Saya nasihatkan kepada mereka, terima sahajalah peluang kerja yang ditawarkan walaupun ada di antara mereka (golongan profesional), pernah menikmati gaji yang lumayan tetapi disebabkan keadaan (kelembapan ekonomi) pada hari ini luar biasa, lebih baik ada pekerjaan dengan gaji yang lebih rendah, daripada tidak ada kerja langsung.

“Dengan pelaksanaan pelbagai program dan kursus yang ditawarkan kerajaan, saya memberi jaminan keadaan akan pulih seperti sedia kala, tetapi ia akan mengambil masa sedikit,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button