Dunia

EU kenakan semula sekatan perjalanan ke atas Maghribi

EU kemas kini senarai negara dibenarkan masuk setiap 2 minggu

BRUSSELS, 19 Zulhijjah 1441H, Ahad – Negara-negara Kesatuan Eropah (EU) memutuskan, untuk mengeluarkan Maghribi daripada senarai perjalanan tanpa sekatan yang membenarkan kemasukan warganegara bukan EU ke wilayah itu, lapor Agensi Anadolu. 

Keputusan itu diambil seminggu selepas Algeria dikeluarkan daripada senarai hijau. 

Penduduk Australia, Kanada, Georgia, Jepun, New Zealand, Rwanda, Korea Selatan, Thailand, Tunisia dan Uruguay boleh melakukan perjalanan tanpa sekatan ke EU.

Pelawat China juga disambut baik jika negara Asia memberikan hak yang sama kepada warga EU. 

Negara-negara anggota memutuskan membuka semula sempadan secara berperingkat pada Jun lalu, selepas mengenakan larangan perjalanan pertengahan Mac bagi membendung penularan COVID-19. 

EU bersetuju untuk mengemas kini senarai negara yang dibenarkan setiap dua minggu berdasarkan kriteria epidemiologi. 

Di bawah peraturan semasa, warganegara Turki atau Amerika Syarikat (AS) tidak boleh memasuki EU kecuali mempunyai ahli keluarga – penduduk tetap di negara EU. 

Suruhanjaya Eropah meminta negara anggota mengecualikan rakan kongsi warga EU dan penduduk yang belum berkahwin daripada sekatan perjalanan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button