Berita UtamaDunia

Myanmar larang warga Rohingya calon diri untuk pilihan raya

Keluarga Abdul Rasheed didakwa bukan warganegara Myanmar

YANGON, 23 Zulhijjah 1441H, Khamis – Myanmar melarang seorang warga etnik Rohingya untuk mencalonkan diri dalam pilihan raya yang akan datang.

Kumpulan Fortify Rights mengatakan, tiga parti pimpinan Rohingya berharap dapat meletakkan sekurang-kurangnya 12 calon dalam pilihan raya akan datang, yang dijadualkan pada 8 November depan.

Tetapi anggota Parti Demokrasi dan Hak Asasi Manusia, Abdul Rasheed berkata, suruhanjaya pilihan raya daerah di ibu negara Rakhine, Sittwe, telah menolak pencalonannya sehari sebelum atas tuduhan orang tuanya bukan warganegara Myanmar ketika dia dilahirkan.

Rasheed menegaskan, dia mempunyai bukti bahawa ibu, bapa, datuk dan neneknya diberikan kewarganegaraan pada tahun 1957, empat tahun sebelum kelahirannya.

“Ini tidak sesuai dengan undang-undang. Rohingya direndahkan sehingga kita tidak dapat bersaing,” katanya kepada AFP.

Rasheed menyatakan bahawa percubaannya sebelum ini untuk bertanding dalam pilihan raya 2015 negara itu juga digagalkan.

Namun, dia akan mengajukan rayuan atas keputusan larangan itu.

“Penolakan ini diskriminatif dan tidak berkaitan dengan pembunuhan Rohingya yang sedang berlangsung.

“Pemerintah Myanmar harus mengakhiri pembebasan Rohingya secara besar-besaran,” kata Matthew Smith dari Fortify Rights.

Januari lalu, Mahkamah Keadilan Antarabangsa memerintahkan Myanmar melakukan segala daya untuk mencegah pembunuhan beramai-ramai Muslim Rohingya di Rakhine.

Umat Islam Rohingya digambarkan sebagai komuniti yang paling banyak dianiaya.

Ribuan umat Islam Rohingya terbunuh, cedera, ditangkap secara sewenang-wenangnya, atau diperkosa oleh tentera Myanmar dan massa Buddha terutamanya antara November 2016 dan Ogos 2017 dalam apa yang dikatakan oleh PBB sebagai genosid. 

Kira-kira 800,000 orang Rohingya yang lain hanya bertahan dengan melarikan diri ke Bangladesh, tempat mereka tinggal di kem yang sempit.

600,000 Muslim Rohingya yang lain masih tinggal di Myanmar dalam keadaan seperti aparteid, dikurung di kem atau kampung serta ditolak akses ke penjagaan kesihatan dan pendidikan.

Orang Rohingya ditolak kewarganegaraan di Myanmar dan dianggap pendatang tanpa izin serta tidak akan mempunyai suara, walaupun asal-usul nenek moyang mereka sejak berabad-abad lamanya di negara itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button