Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Surau Al-Jannah Seksyen 23 beroperasi semula hari ini

Jawatankuasa surau, pentadbir KAFA diingatkan patuhi semua SOP: Jais

SHAH ALAM, 23 Zulhijjah 1441H, Khamis – Surau Al-Jannah di Seksyen 23 di sini, yang ditutup sejak Jumaat lepas susulan terdapat jemaahnya dikesan mempunyai kontak rapat dengan individu positif COVID-19 Kluster Sivagangga di Napoh, Jitra, Kedah, dibenarkan beroperasi semula hari ini.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Mohd Shahzihan Ahmad, ketika dihubungi, berkata pembukaan semula surau tersebut dibuat selepas ujian saringan jemaah terbabit didapati negatif.

“JAIS dimaklumkan bahawa individu dan ahli keluarga (jemaah) yang dikaitkan dengan kontak positif COVID-19 di Ipoh didapati negatif berdasarkan keputusan dua kali ujian saringan COVID-19 yang dibuat pada 7 Ogos dan hari ini.

“Susulan keputusan itu, JAIS bersetuju untuk membuka semula operasi surau Al-Jannah mulai hari ini dengan solat fardu lima waktu berjemaah, solat Asar selain membenarkan juga solat Jumaat serta aktiviti pengimarahan surau berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, turut dibenarkan beroperasi semula adalah Sekolah KAFA Al-Jannah, berdekatan surau tersebut.

Bagaimanapun, katanya, individu dan ahli keluarga yang dikaitkan dengan kontak rapat kluster tersebut tidak dibenarkan hadir ke surau sekiranya masih dalam tempoh kuarantin ditetapkan oleh klinik kesihatan kerajaan.

“Jawatankuasa surau dan pentadbir KAFA juga diingatkan agar terus mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh JAIS bagi memastikan pencegahan penularan wabak COVID-19,” katanya.- Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button