Berita UtamaDunia

Turki akan gantung hubungan diplomatik dengan UAE

Perjanjian kontroversi UAE-Israel khianat Palestin: Erdogan

ISTANBUL, 25 Zulhijjah 1441H, Sabtu – Turki berkemungkinan akan menggantung hubungan diplomatik dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan memanggil pulang duta dari Abu Dhabi, selepas perjanjian kontroversi dengan negara haram Israel.

Kementerian Luar Negeri berkata, sejarah tidak akan pernah memaafkan tingkah laku hipokrit UAE dalam menyetujui perjanjian seperti itu yang menceritakan susunan politik Timur Tengah.

Di bawah perjanjian AS – yang pertama antara Israel dan negara Teluk Arab – negara Yahudi itu bersetuju untuk menangguhkan rancangan aneksasi di Tebing Barat yang dijajah.

Para pemimpin Palestin mengecamnya sebagai tikaman di belakang untuk tujuan mereka.

“Langkah menentang Palestin bukanlah sesuatu yang dapat dihadam. Sekarang, sama ada Palestin menutup atau menarik balik kedutaannya. Perkara yang sama berlaku untuk kita.

“Saya memberitahu beliau (Menteri¬†Luar Negeri) kita mungkin juga mengambil langkah untuk menghentikan hubungan diplomatik dengan kepemimpinan Abu Dhabi atau menarik kembali duta kita,” katanya,” kata Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan sambil memaklumkan telah memberi arahan kepada Menteri Luar.

Kementerian Luar Negeri sebelum ini berkata, rakyat Palestin bertindak betul menolak perjanjian berkenaan di mana UAE mengkhianati perjuangan mereka.

“Sejarah dan hati nurani rakyat di wilayah ini tidak akan lupa dan memaafkan tingkah laku hipokrit ini,” katanya.

Turki mempunyai hubungan diplomatik dan perdagangan dengan Israel, namun hubungan kedua-dua negara itu tegang selama bertahun-tahun.

Pada tahun 2010 komando rejim Israel membunuh 10 aktivis Turki yang berusaha melanggar sekatan di Semenanjung Gaza, yang diperintah oleh gerakan Islam Palestin Hamas. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button