Berita Utama

25 kes baharu

Enam babitkan kluster di Kedah

KUALA LUMPUR, 26 Zulhijjah 1441H, Ahad – Kes positif COVID-19 hari ini mencatatkan 25 kes baharu, dengan sembilan daripadanya adalah penularan dalam negara, manakala 16 lagi adalah kes import.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini menjadikan jumlah kes positif sebanyak 9,200 kes serta jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan sebanyak 216 kes.

Beliau menjelaskan bagi sembilan kes penularan dalam negara itu, membabitkan tujuh warganegara iaitu satu kes saringan pra pembedahan di Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu, Sabah serta enam kes baharu bagi Kluster Tawar di Baling, Kedah, iaitu lima kes di Kedah dan satu di Pulau Pinang.

“Dua lagi adalah kes jangkitan dalam negara yang dikesan di kalangan bukan warganegara di Kuala Lumpur, kedua-dua kes merupakan saringan rawak di tempat kerja oleh pejabat kesihatan daerah dan ia membabitkan pekerja kedai makan.

“Telah tular di media sosial notis penutupan kedai makan itu dan menimbulkan sedikit keresahan di kalangan pelanggan… pihak pejabat kesihatan daerah akan menjalankan pengesanan kes secara aktif dan siasatan lanjut dan persampelan akan diambil.

“Kedai makan itu telah ditutup buat sementara waktu bagi tujuan pembersihan dan nyah kuman,” katanya dalam kenyataan akhbar perkembangan COVID-19 hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, 16 kes import pula adalah dari Thailand (satu kes di Kuala Lumpur), Hong Kong (satu kes di Kuala Lumpur), Indonesia (dua kes di Kuala Lumpur), India (dua kes di Selangor dan satu di Kuala Lumpur), Arab Saudi (tiga kes di Kuala Lumpur), Pakistan (dua kes di Kuala Lumpur), Yaman (satu kes di Kuala Lumpur), Lubnan (satu kes di Selangor), United Kingdom (satu kes di Selangor) dan Jepun (satu kes di Selangor).

Katanya, terdapat 28 kes yang telah pulih daripada COVID-19 pada hari ini, yang membawa kepada jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya adalah sebanyak 8,859 kes (96.3 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

“Sehingga kini, terdapat tujuh kes positif COVID-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), di mana dua kes memerlukan bantuan pernafasan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, tiada pertambahan kes kematian berkaitan COVID-19 dilaporkan hari ini, justeru, jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah kekal sebanyak 125 kes (1.36 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

Mengulas lebih lanjut mengenai Kluster Tawar, beliau berkata dengan penambahan kes baharu itu, ia menjadikan mereka yang dikesan positif COVID-19 bagi kluster itu ialah sebanyak 39 kes.

“Sehingga 12 tengah hari, hari ini seramai 899 individu telah disaring dalam kluster ini. Seramai 727 individu disaring di Kedah, 35 kes dikesan positif COVID-19, 643 individu negatif, dan 49 individu masih menunggu keputusan.

“Seramai 164 orang disaring di Pulau Pinang dan daripada jumlah itu, seramai empat individu dikesan positif COVID-19, 155 individu negatif dan lima individu masih menunggu keputusan, manakala lapan orang disaring di Perak, lima negatif dan tiga lagi masih menunggu keputusan,” katanya.

Katanya, pengesanan kes secara aktif dan saringan kontak rapat masih diteruskan bagi kluster ini dan situasi semasa akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan menerusi Twitter, memaklumkan tiga lagi kluster diisytihar tamat iaitu Kluster Restoran Kuala Lumpur, PUI (pesakit dalam siasatan) Ramnad dan Jeti Kuching, menjadikan jumlah terkini kluster tamat kepada 78. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button