Berita UtamaDunia

Tanda persahabatan, Kuwait bantu bina silo gandum untuk Lubnan

Salur RM171 juta tampung beban komitmen susulan letupan Beirut

BEIRUT, 4 Muharram 1442H, Ahad – Kuwait akan membina semula silo atau binaan konkrit menyimpan gandum di pelabuhan Beirut, sebagai tanda solidariti dan persaudaraan dengan Lubnan dan rakyatnya, menurut agensi berita negara NNA.

Perkara ini diumumkan oleh Duta Besar Kuwait ke Lubnan, Abdel-Aal Al-Qenaei, lapor agensi itu.

“Kami memutuskan bahawa cara terbaik dan paling tepat untuk memulai bantuan material adalah dengan membangunkan kembali silo yang menyediakan bekalan gandum untuk saudara kita di Lubnan,” kata Qenaei dalam wawancara dengan ‘Radio Lebanon’.

Duta itu menegaskan bahawa silo ini pada awalnya dibina pada tahun 1969 melalui pinjaman dari Dana Pembangunan Kuwait.

“… dan itulah sebabnya kami memutuskan untuk mengumumkan pembangunan semula silo mereka untuk terus menyediakan stok gandum strategik kepada rakyat Lubnan.”

Kuwait telah menyalurkan AS$41 juta (RM171 juta) untuk membantu Lubnan, termasuk AS$30 juta (RM125 juta) dalam komitmen sebelumnya dan AS$11 juta (RM46 juta) untuk bantuan perubatan dan bantuan makanan.  

“Kuwait tidak pernah terlambat dalam menyokong setiap usaha antarabangsa untuk menghulurkan bantuan kepada Lubnan yang bersaudara,” katanya.

Setakat ini, 18 pesawat Kuwait telah mengangkut sekitar 800 tan bantuan.

“…. dan Insya-Allah, bantuan itu akan diteruskan sebanyak mungkin.

 “Kami berharap yang cedera cepat sembuh dan kami katakan kepada anda: Kuwait selalu ada di sisi anda,” kata diplomat Kuwait itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button