Berita Utama

‘Wanita Waja Negara Sejahtera’ tema Hari Wanita Kebangsaan 2020

Bersesuaian semangat wanita terutama ketika berdepan COVID-19

KUALA LUMPUR, 6 Muharram 1442H, Selasa – Sambutan Hari Wanita Kebangsaan tahun ini bertemakan ‘Wanita Waja Negara Sejahtera’ bersesuaian dengan semangat serta pengorbanan golongan wanita terutamanya ketika berhadapan dengan pandemik COVID-19.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dalam kenyataan berkata golongan itu juga adalah tonggak kepada kejayaan pematuhan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sama ada penglibatan secara langsung sebagai barisan hadapan mahupun tanggungjawab dalam institusi keluarga.

Kementerian itu berkata tema itu dipilih bagi memberi inspirasi kepada golongan wanita selain meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai keupayaan wanita dalam pembentukan keluarga, perpaduan dan pembangunan masyarakat serta negara.

Menyedari peranan wanita dalam pembangunan negara daripada segi ekonomi dan kesejahteraan negara, KPWKM turut menyeru masyarakat bersama bergerak dan menyokong usaha kerajaan dalam memperkasa wanita melalui pelbagai pendekatan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button