Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Kerajaan telah mulakan rancangan pemerkasaan ekonomi

PRIHATIN, PENJANA beri impak positif terhadap usaha pemulihan

KUALA LUMPUR, 8 Muharram 1442H, Khamis – Kerajaan sudah memulakan perancangan fasa selanjutnya bagi pemerkasaan ekonomi yang akan diperincikan dalam Belanjawan 2021, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz hari ini.

Malah, katanya, kerajaan juga yakin langkah-langkah yang dilaksanakan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) telah memberi impak positif terhadap usaha-usaha pemulihan.

Menurutnya, pasukan Kementerian Kewangan juga meneruskan siri Jelajah Belanjawan 2021 ke Johor pada 15-16 Ogos 2020 dan seterusnya Pahang pada 25 Ogos dalam usaha mendapatkan maklum balas mengenai inisiatif pakej pemulihan ekonomi PRHATIN dan PENJANA berkenaan.

“Pada masa sama, platform ini bertujuan mendapatkan pandangan dan syor bagi merangka Belanjawan 2021 menerusi beberapa sesi libat urus dengan wakilp-wakil sektor seperti pendidikan, farmaseutikal, industri berasaskan agro serta usahawan wanita Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS),” kata beliau dalam laporan terbaharu Unit Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (LAKSANA).

Selain itu, orang ramai dialu-alukan untuk memberi maklum balas bagi Belanjawan 2021 yang dijadual dibentangkan pada November ini.

Mereka boleh mengemukakan cadangan berkaitan di http://belanjawan2021.treasury.gov.my dan portal tersebut akan dibuka sehingga 15 Sept, 2020.

Bank Negara Malaysia telah membuat unjuran bahawa ekonomi negara akan berkembang -5.5 peratus hingga -3.5 peratus tahun ini dan dijangka mencatat pertumbuhan 5.5 peratus hingga 8 peratus pada 2021. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button