Artikel KhasBerita UtamaPendapat

Kenyataan jelik ketika ambang kemerdekaan ke-63

Komen keabsahan sekolah vernakular dua menteri menggusarkan

KOMEN-KOMEN terkini berkaitan kewujudan dan keabsahan sekolah vernakular dari Menteri Perpaduan Datuk Halimah Mohamed Sadique yang asalnya diharapkan oleh orang Melayu untuk mendokong teras perlembagaan negara berasaskan Islam, Bahasa Melayu da Raja-Raja Melayu, amat menggusarkan.

Kerajaan takkan mansuh sekolah vernakular

2. Lebih membimbangkan, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah yang seharusnya diharapkan membawa suara nasional berteraskan rukun negara, menyatakan bukan keutamaan untuk isu ini dibahaskan buat masa ini.

Walaupun Menteri ini memang bukan seorang yang boleh kita harapkan dalam isu sebegini berdasarkan “track-records”nya yang lampau, namun sebagai menteri, kenyataan begini turut mengecewakan.

3. Begitu juga tidak kedengaran suara yang jelas mempertahankan Tanah Rizab Melayu dalam keadaan ada kumpulan yang kini secara jelas menceroboh meneroka tanah secara haram di Pahang.

4. Dan yang paling mengejutkan apabila penganalisa politik Dr Kamarul Yusuf mendedahkan terdapat surat daripada bekas Perdana Menteri (PM) yang disanjung ramai, PM7, menulis surat kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang sekarang menjadi PM8, bahawa kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) mesti digugurkan dari senarai pengganas.

Ini jika benar, adalah satu pengkhianatan tahap tertinggi yang tidak dapat kita maafkan dan lupakan sepanjang hayat dan sepanjang sejarah.

https://www.facebook.com/kamarul.yusoff.7/posts/3546174852093214

5. Mujurlah, setinggi-tinggi syukur buat Ilahi dan setinggi tahniah buat PM8, Menteri KDN pada ketika itu untuk tidak bertindak mengikut “arahan” PM7.

Masih ada sekelumit kesedaran yang dititipkan Allah ke dalam jiwa beliau.

Kita harap PM8 dalam tempoh pemerintahannya yang berbaki tidak mengulangi kesilapan lalu, selain melihat tingkah laku dan kenyataan jelik jemaah menteri dan timbalan menteri beliau, seperti Menteri Perpaduan dan Menteri Komunikasi ini.

6. Kita sedang menyambut kemerdekaan ke-63, namun amat menyedihkan, negara masih ketandusan pemimpin berjiwa nasional, berjiwa pemimpin sejati yang sanggup mengenepikan kepentingan politik dan peribadi, demi kepentingan agama, negara dan bangsa.

7. Ke depan ini, kita amat berharap setiap parti politik orang Melayu mesti melihat kepada calon yang bakal ditampilkan.

Pilih yang paling bersih, pilihlah yang paling bersungguh membawa agenda rakyat dan negara sebagai calon.

Bukan yang galak menabur janji ketika berkempen dan lupa daratan apabila diberikan kuasa.

8. Peringatan ini diberikan kepada semua parti politik Melayu baik UMNO, PAS, BERSATU dan BERJASA.

9. Kita berpandangan, rakyat telah kian matang dan bakal memilih pemimpin terbaik untuk mewakili mereka pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), yang khabarnya bakal berlaku sedikit masa lagi.

Semoga seruan Undilah Calon Muslim Berwibawa, memilih berdasarkan calon terbaik yang disarankan Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) sejak PRU13, akan menjadi seruan paling lantang dalam situasi perebutan kawasan dan penamaan calon yang galak berlaku sekarang.

10. Semoga sambutan kemerdekaan ke-63 negara bakal mengingatkan kita tentang kewajipan membebaskan diri dari cengkaman penjajah dan hawa nafsu, lantas kembali kepada ketulusan hati memperjuangkan nasib bangsa dan negara yang hanya sekelumit tersisa.

11. Bersetuju dengan Presiden ISMA, Haji Aminuddin Yahaya yang dikasihi, apabila ditanya apakah kemerdekaan yang beliau inginkan, beliau menjawab: “SISTEM POLITIK BAHARU DENGAN PEMIMPIN BAHARU,”

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4321250471280496&id=450309788374603

Itu kata beliau. Saya mahukan PEMIMPIN BAHARU YANG YANG MELEBURKAN KEHENDAK PERIBADI DEMI PERTIWI.

Anda bagaimana?

Haji Omar Kassim
Ahli Jawatankuasa Pusat ISMA

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button